Sari la conținut
News Alert

20 de milioane de euro pentru „Cuminţenia Pământului”. K. Hunor: Nu ştiu dacă e suma corectă, vom începe negocierile

„Pe 4 septembrie am primit înştiinţarea, am vorbit atunci cu premierul Victor Ponta. Am semnat azi un memorandum către guvern, în care propun începerea discuţiilor cu proprietarii.

Ar trebui să rămână în proprietatea statului, statul român ar trebui să facă un efort pentru a cumpăra această operă.

Ideal ar fi să rămână în proprietatea statului şi administrarea Muzeului Naţional de Artă al României.

În memorandum propunem începerea discuţiilor, formarea unei comisii.

Nu vorbim de sumă, şi acum 2 ani au spus 20 de milioane de euro. În memorandum am scris suma de 20 milioane de euro, aşa cum e în adresă. Este o sumă vehiculată, nu înseamnă că este şi suma corectă. Ştim cam cu cât se vând astfel de opere în străinătate.

Această operă nu poate fi scoasă din ţară, pentru că e din tezaur. Legal nu poate să iasă din ţară.

Dacă în Guvern răspunsul va fi pozitiv şi putem începe discuţiile, atunci se poate ajunge la o concluzie, să fie un câştig şi pentru proprietari, şi opera de artă şi stat”, a declarat astăzi Kelemen Hunor, ministrul demisionar al Culturii.

Sculptura face parte dintr-o colecţie bucureşteana privată şi a fost scoasă la vânzare. Printre cei interesaţi să o cumpere se numără importanţi colecţionari din toată lumea, inclusiv Muzeul Tate Modern din Marea Britanie.

Opera participă în data de 8 septembrie 2014 la expoziția privată dedicată avangardei românești, ʺShowcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive displayʺ, organizată de către Artmark cu prilejul vizitei unor importanți colecționari internaționali.

Notificarea statului roman de către Casa Artmark cu privire la punerea în vânzare a sculpturii de Brâncuși, drept răspuns la ofertele existente în piața internă și în cea internațională, oferă acestuia ocazia de a păstra și muzealiza importanta capodoperă de Brâncuși.

Actualmente sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières) este evaluată la suma de 20 milioane de euro.  

Pe aceeași temă