5 zile cu freș de documentar românesc la București Docuart Fest ediția a 4-a

Data publicării:
docuart

Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere. Festivitatea programată la Cinemateca Eforie așteaptă cinefilii de la ora 19:30 cu un film în premieră națională, Roboțelul de Aur (R: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), ce spune povestea jucătoarei de box Steluța Duță. Aceasta, alături de antrenorul ei și cei doi regizori vor fi prezenți în cadrul galei pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri, accesul realizându-se pe baza înscrierii online.

Festivalul include în acest an o selecție de 26 de filme documentar, dintre care 6 în premieră națională.

Câștigătorul marelui trofeu va fi desemnat în urma analizei unui juriu profesionist ce îi reunește pe jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu, criticul și istoricul de film Magda Mihăilescu și regizorul Marian Crișan. Proiecțiile de film vor avea loc în două cinematografe și vor fi însoțite de discuții cu cineaștii din spatele camerelor de luat vederi.

Acestei selecții împărțite în trei secțiuni (studențească, principală și documentar de televiziune) i se adaugă filme în afara competiției incluse în segmentul "Focus", dedicat în fiecare an câte unui regizor român. La cea de-a 4-a ediție, segmentul îi este dedicat lui Thomas Ciulei, ale cărui filme vor fi proiectate duminică, în ultima zi a festivalului. Aceasta este, de altfel, o ultima ocazie prețioasă de a urmari filmele românului cineast care a luat decizia ca de la 19 octombrie, producțiile de film semnate de acesta și tatăl lui, Liviu Ciulei, să nu mai fie difuzate în țară, din cauza "tratamentului discriminatoriu al Centrului Național al Cinematografiei".

Asemenea anilor precedenți, în cadrul evenimentului sunt programate trei sesiuni de masterclass susținute de profesioniști în domeniul cinematografiei. Astfel, pe 2 octombrie de la ora 11:30, regizorul Cornel Mihalache este protagonistul discuției "Documentarul TV: Creație", la Cinemateca Eforie. Tot aici, de la 11:30, Dan Curean va vorbi "Despre practica vânătorilor de imagine în documentar" sâmbătă, 3 octombrie. Cea care încheie seria masterclass-urilor este Ioana Bâldea Constantinescu cu "RadioDocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic" la Journey Pub, 4 octombrie, de la ora 13:30.

Activitățile din cadrul festivalului sunt completate de expoziția "Noise and Silence", aparținându-le artiștilor Raluca și Matei Arnăutu, care poate fi vizionată pe tot parcursul evenimentului la Cinemateca Eforie, vernisajul având loc în cadrul galei de deschidere. Prin intermediul expoziției, artiștii sondează limitele zgomotului în cadrul unor instalații mute, care fac trimitere la mediul cinematografic și radiofonic. Un alt punct de interes îl reprezintă biblioteca cu radio documentare, regăsindu-se într-un colț special amenajat al foaierului Cinematecii, unde participanților le sunt puse la dispoziție 20 de radio documentare marca Storymania, de ascultat în tihnă.

București Docuart Fest încurajează consumul de documentar românesc, pe tinerii regizori și spectatori, dorind să creeze un nou suflu de privitori pasionați de cinematografia autohtonă. Astfel, intrarea la festival este lăsată liberă atât la Cinema Muzeul Țăranului Român, cât și
la Cinemateca Eforie.

Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), a Ministerului Culturii, partener principal Muzeul Național al Țăranului Român.

Le mulțumim sponsorilor și partenerilor media ce se arată dedicați cauzei culturale a filmului documentar românesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri