„555. Bucureștiul meu”. Florin Iaru, despre întâlnirea de taină cu fantoma părintelui Stăniloae

Data publicării:
IARU

Nu există locuri în sine, în București. Există numai locuri în care am fost îndrăgostiți, în care am avut aventuri, în care am visat și-am sperat ceva. Alea sunt locurile pe care le iubim. Ei bine, aici e strada Cernica - fostă Cernica, actuală Dumitru Stăniloae. Am locuit între anii 1999 și 2001. Am locuit în dubla garsonieră a părintelui Stăniloae, ieșeam de multe ori de pe stradă și ajungeam până la biserică, făceam dreapta și ajungeam pe lângă un bordel.

Dar nu despre asta vreau să vă povestesc. E o casă în care aș fi putut să-mi pierd viața, încercând să scot pe fereastră o canapea grea de o sută de kile, cu niște ațișoare. Era să-mi cadă în cap, pentru că n-am putut s-o scot pe ușă. De băgat, am băgat-o, de scos, n-am scos-o.

Într-o seară, în anul 2000, era noapte, pe la 1-2, eram cu iubita mea lângă mine, trăgeam la somn, ca orice om cuminte și, deodată, aud în bucătărie scaunul de fier hârșâit puțin pe podea și aud - aud! - un corp care se lasă în scaun. Și scaunul scârțâie, ca și cum ar ține un corp. „Ei, zic, am aiureli și-mi țiuie urechile”. Și-ntorc capul, să adorm pe partea cealaltă. Și văd doi ochi mari, deschiși spre mine, era iubita mea. Care se uită la mine și-mi spune: „Ai auzit și tu?”. După părerea mea, asta a fost întâlnirea de taină cu fantoma părintelui Stăniloae, după care am luat hotărârea să mă mut din acest loc minunat.

Am lăsat-o, într-un fel, moștenire unui prieten, dar prietenul mi-a spus, după 3 luni de zile, „E ceva foarte apăsător în casa asta, să știi, Florin, n-am să mai stau aici mult timp” și s-a dus și el”, a povestit Florin Iaru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri