Sari la conținut

A murit Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Nonconformistul dramaturg italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

2nd Rome Film Festival - Zero: Inchiesta Sull' 11 Settembre - Photocall

Foto> Guliver / GettyImages

Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, Dario Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice din opere precum „Morte accidentale di un anarchico” (Moartea accidentală a unui anarhist), „La marijuana della mamma e la piu bella” (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau „Il diavolo con le zinne” (Diavolul cu sâni).

Dario Fo declara cu ironie într-un interviu din 1962: „Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează”.

În motivația care însoțește decizia acordării premiului Nobel pentru Literatură din 1997 lui Dario Fo, Academia suedeză precizează : „pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea”.