Academia Română pregătește Enciclopedia României

Data publicării:
20112012 20enci-34436

Sportul, știința, arta, istoria definesc România, iar valorile românești vor fi incluse într-o nouă enciclopedie. Un proiect ambițios al Academiei Române, care nu presupune numai tipărirea de volume, ci realizarea unei enciclopedii multimedia. Care să arate cu totul altfel decât proiectul lui Dimitrie Gusti, din anii 40.

Printre informațiile incluse: nota obținută de Nadia Comăneci la Monteal a făcut cunoscută România în toată lumea, cercetătorii români, prin George Palade, care au arătat valoarea școlii românești, dar și Revoluția din 1989, transmisă în direct de televiziunile din întreaga lume și a schimbat destinul unei țări.

„Vrea cineva să se intereseze de Caragiale, citește ce scrie la capitolul Caragiale, va face click și va dechide o versiune, o punere în scenă a „Scrisorii pierdute” sau a „Nopții furtunoase”. Vrea cineva să vada Enescu și îl ascută pe maestrul Gheorghiu sau pe Menuhin cântând Enescu”, explică prof. dr. Valeriu Ioan-Franc, directorul Institutului de Cercetări Economice.

Gata în zece, 20 de ani

Doi foști președinți vor lucra la elaborarea noii encicopedii. Ion Iliescu va coordona capitolul despre apele României, iar Emil Constantinescu, pe cel despre subsolul țării.

„Apa este o resursă importantă naturală, apa înseamnă viață, nu poate fi concepută viața colectivităților umane fără apă”, a explicat fostul președinte al României, Ion Iliescu.

„Primul lucru care ne vine în minte sunt resursele de care dispunem și această nouă encicopedie trebuie să facă lumină în această problemă”, a spus și al doilea șef de stat inclus în enciclopedie, Emil Constantinescu.

Academicienii speră ca enciclopedia multimedia să fie gata peste zece, 20 de ani. Este un proiect de durată, precizează ei. Spre exemplu, elaborarea dictionarului explicativ al limbii române a durat 146 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri