Academia Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe și-a ținut Congresul la Sinaia

Data actualizării: Data publicării:
Constantin Corduneanu

Comunicat de Presă. Academia Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe (ARA) a încheiat de curând cel de-al 41-lea congres anual, ce a avut loc la Sinaia. Au participat 60 de intelectuali din SUA şi din principalele centre universitare din România. De asemenea, au fost prezenți numeroşii tineri candidaţi la doctorat, care au participat la sesiunile congresului.

Conducerea actuală a ARA recunoaşte importanţa tinerilor de a duce mai departe ARA. Au participat cu lucrări trei academicieni: Prof. Constantin Corduneanu (președintele interimar al ARA), Prof. Bogdan Simionescu și Prof. Marius Andruh şi Prof. Mitrofan Cioban.

Programul congresului a fost foarte divers. S-au prezentat lucrări ştiinţifice (matematică, chimie, medicină, environment, economie, pshihologie, istorie, educaţie), de inginerie, de literatură, de artă, şi film.

Sesiunea plenară a fost susţinută de Acad. Prof. Bogdan Simionescu, Vice-Preşedintele Academiei Române. Prelegerea sa, "Academia Română – 150 de ani în Serviciul Naţiunii Române", a captivat audienţa prin informaţii interesante, unele nespuse pentru mai bine de 50 de ani, despre istoria Academiei Române, despre eforturile depuse pentru menţinerea integrităţii ei şi pentru reabilitarea unora dintre membrii ei marcanţi, oprimaţi în timpuri grele. 



Au fost doi keynote speakers: Acad. Prof. Dr. Marius Andruh cu lucrarea "From Homometallic to Heterotrimetallic Coordination Polymers. A Synthetic Challenge and Their Beautiful Properties" şi Prof. Habil. Dr.  Raluca van Staden cu lucrarea " Molecular Diagnosis – a Chance for Life".

Congresul a început cu Sesiunea de Matematică în onoarea Acad. Prof. Constantin Corduneanu şi a continuat după amiaza cu un Minirecital (concert de pian şi recital de poezie) susţinut în Sala de Muzică a Castelului Peleş. Raluca Van Staden şi cei doi copii ai săi, Frederick Ion, 12 ani şi Maria-Luisa, 9 ani, laureaţi ai unor concursuri internaţionale prestigioase, au încântat publicul.

Actriţa bucureşteană Lidia Lazu a prezentat spectacolul "Poema Iubirii". După concert, toţi participanţii au fost invitaţi la o recepţie la Hotel Palace. Acolo s-a deschis şi expoziţia de artă şi carte. Publicul a avut ocazia să vorbească cu cei doi pictori, Jerry W. McDaniel, SUA, şi Rodica Vescan, Târgul Mureş, România şi cu mai mulţi dintre autorii cărţilor prezentate: Ileana Costea, Ion Lazu, Lidia Lazu şi Ana Trestieni.

Congresul a fost deschis oficial prin cuvântul adresat de Acad. Prof. Corduneanu, introdus de Dr. Oana Leonte, Congres Chair. Acesta a arătat importanţa continuării Academiei în spiritul fondatorilor, şi a atragerii de membri care se disting prin muncă de creaţie în domeniul lor, de a face cunoscute realizările acestora, şi de a relua publicaţiile de calitate academică, care să permită înscrierea lor în biblioteci universitare.

Pe toată perioada congresului au avut loc două expoziţii: o expoziţie de artă (pictorul American din Los Angeles Jerry W. McDaniel cu afişe după picturi-ilustraţii la poezii de Lucian Blaga şi Ana Blandiana; şi pictoriţa Rodica Vescan din Târgul Mureş) şi de carte. S-au prezentat cărţi de diverşi autori: George Anca, Rodica Anca, Ileana Costea, Ioana Creţoiu (Casassovici), Livia Grama (Medilanski), Ion Lazu, Lidia Lazu, Dinu Leonte, Ben Todica, Ana Trestieni şi Jerry W. McDaniel.

Congresul s-a încheiat cu prezentarea filmului documentar "Chuck Norris vs Communism", la care a fost prezentă şi a ţinut o discuţie foarte animată cu publicul din sală Irina Margareta Nistor, cunoscut critic şi istoric de film, care a venit însoţită de actorul Radu Gabriel, care se afla în Sinaia pentru festivalul Film 4 Fun (4-6 august), Titular al cursului "Analiza Textului Dramatic" (la I.A.T.C.) şi câştigătorul concursului de proiecte organizat de TV Română în 2005.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri