Activiști civici cer renovarea Teatrului Nicolae Bălcescu 

Data publicării:
teatru de vara nicolae balcescu bucuresti

Construit în anii 50 şi devenit atracţia principală a Parcului Bazilescu din Bucureşti, Teatrul de vară Nicolae Bălcescu a ajuns o ruină. Abandonat de autorităţi, s-a transformat în adăpost pentru câinii fără stăpân şi un pericol public, din cauza bucăţilor de zid care se prăbuşesc zilnic.

„Toţi oamenii din zonă aici trăgeam, că ne cunoşteam. Ne anunţam unii pe alţii şi veneam aici. Şi acum, când îl vedeţi aşa? Doamne, când îl văd aşa, nu vreau să vă spun. Cum mă doare sufletul de copiii mei că au plecat, aşa mă doare sufletul de ce văd acum”, spune o femeie.

Lăsat de izbelişte de Ministerul Culturii - actualul proprietar, teatrul este pe punctul de a fi salvat de locuitorii din zonă, o comunitate de activişti civici.

„Solicităm Guvernului României elaborarea unei hotărâri care să facă posibil transferul patrimonial de la Ministerul Culturii către Primăria Capitalei”, afirmă Alexandru Dumitrescu, reprezentantul Comunităţii OSP.

„S-au strâns peste o mie de semnături virtuale. Foarte mulţi membri şi personalităţi din viaţa publică au semnat pentru acest demers”, spune Lavrin Covaci, avocat, membru al Comunităţii OSP.

Consilierii generali ai Capitalei vor avea la finalul acestei luni proiectul de hotărâre pe masă. Restaurarea ar putea costa aproape un milion de euro.

Anul acesta va trebui să facem o expertiză asupra clădirii, ca să înţelegem şi să ştim ce costuri implică restaurarea ei”, declară Cătălin Câmpeanu, consilier general.

Responsabilii din Ministerul Culturii analizează cererea de preluare a teatrului de către Primărie.

Ei sunt deschişi către această oportunitate, către această posibilitate ca primăria să preia acest monument”, adaugă Cătălin Câmpeanu.

Ar fi prima mare victorie a societăţii civile într-un astfel de caz, spun activiştii implicaţi în proiect.

Noi ne dorim foarte mult ca prin exemplul pe care îl dăm să atragem şi alte persoane, care să creeze comunităţi şi din acest lucru să rezulte beneficii directe pentru binele tuturor”, spune Lavrin Covaci - avocat, membru al Comunităţii OSP

Un exemplu care ar putea fi urmat pentru a salva şi Teatrul Alhambra din Grădina Capitol. O bijuterie arhitectonică inaugurată acum o sută de ani şi care este cel mai vechi obiectiv cultural de acest fel din Bucureşti. Nimeni nu s-a obosit să îi aloce fonduri pentru reabilitare de mai bine de 40 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri