Actrița Margareta Pogonat a încetat din viață

Data publicării:
margareta pogonat - 964059-Mediafax Foto-Catalina Filip

FOTO: MEDIAFAX

Toţi cei care vor să îi aducă un ultim omagiu pot merge marţi, înainte de înmormântare, la capela cimitirului.

Margareta Pogonat s-a născut pe 6 martie 1933, la Iaşi, mama sa fiind actriţă, iar tatăl său, om politic.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finti, după care şi-a făcut debutul în spectacolul de teatru „Două lozuri”, în care a jucat împreună cu Grigore Vasiliu Birlic.

La început a colaborat cu Teatrul de Stat din Botoşani, Teatrul Naţional din Iaşi şi Teatrul de Stat din Ploieşti.

Din 1974 şi până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti.

O bogată activitate în cinematografie

În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle. A mai jucat în filme precum „Două lozuri” (1957), „Lumină de iulie" (1963), „Meandre" (1966), „Legenda" (1968), „Tinereţe fără bătrâneţe" (1968), „Pope Joan" (1972), „Zestrea" (1972) şi „Trei scrisori secrete" (1974).

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii", de Manole Marcus, distins cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România. A mai jucat şi în „Gloria nu cântă" (1976), „Regăsirea" (1977), „Clipa" (1979), „Visul unei nopţi de iarnă" (teatru TV, 1980), în serialul „Lumini şi umbre" (1993), „Gaiţele" (1993), „Binecuvântată fii, închisoare" (2002), serialul „Cuscrele" (2005) şi „Margo" (2006).

Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, punând în scenă spectacole precum „Cineva are să vină" (de Jon Fosse), „Caii la fereastră" (de Matei Vişniec) şi „Gustul mierii" (de Shelagh Delaney).

De asemenea, a predat actoria la universitate.

În 2009, Margareta Pogonat a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.

În 1967, a primit medalia Meritul Cultural clasa I, pentru merite în domeniul artei dramatice.

Foștii colegi: A fost o actriță „extraordinar de talentată

Stela Popescu a declarat că Margareta Pogonat a fost „o actriţă mare şi un om delicat”.

„În fiecare zi primim numai veşti îngrozitoare. Pleacă o generaţie de mari artişti, o generaţie de artişti care, spre norocul nostru, fiind cinematograful în dezvoltare în România, ei rămân pentru posteritate oarecum ca exemple. Nu m-am aşteptat, nu ştiam că este bolnavă. A fost o femeie superbă, o femeie puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă. Îmi pare foarte, foarte, foarte rău”, a spus Stela Popescu, citată de Medaifax.

Actorul Valentin Uritescu spune că Margareta Pogonat a fost o „doamnă a teatrului şi filmului românesc”.

Întristat de moartea actriței s-a arătat și Mitică Popescu: „Pe lângă faptul că era o actriţă minunată, care, săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti, a fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat. Sunt profund îndurerat. Dumnezeu să o odihnească”.

„O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă. Îmi pare atât de rău că Margareta nu mai este. Cala. Cala, aşa i se spunea, aşa era alintată", a fost reacția actriței Florina Cercel.

„A mai pierit o doamnă a teatrului şi filmului românesc. Margareta Pogonat a fost o actriţă de o modestie rar întâlnită şi o parteneră extraordinară”, a spus și Florin Zamfirescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri