Acuzații de fraudă la Ministerul Culturii. Muzeele ar fi fost dezavantajate într-un program de finanţare

Data publicării:
muzeuuu

Treisprezece proiecte au fost finanţate cu un milion de lei, în total, de Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru activităţi muzeale şi pentru promovarea culturii scrise. Niciun muzeu din România, însă, nu a obţinut un punctaj suficient de mare ca să primească fonduri. E primul an în catre Muzeul Satului, de pildă, nu obţine bani prin acest program, deşi a depus patru proiecte.

„Este anormal să ne ducem să câştigăm proiecte în Belgia şi să facem expoziţii acolo şi să nu reuşim în România să facem teatru în sat”, spune Paulina Popoiu, directorul Muzeului Satului.

Directorii de muzee sunt revoltaţi că printre câştigători se află fundaţii care nu au mai derulat asemenea proiecte culturale. Cu toate astea, au obţinut acum punctaje foarte mari.

„Ne-am trezit cu o asociaţie care a propus să facă traduceri din limba spaniolă în limba română şi au primit pentru asta aproape 80.0000 de lei”, afirmă Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român.

În plus, directorii de muzee se plâng de lipsa transparenţei în selectarea câştigătorilor şi reclamă lipsa expertizei evaluatorilor.

„Aş dori să cer ministrului Culturii o anchetă pentru a indentifica cine sunt cei care fac această triere la Consiliu a ajuns o listă abuziv triată”, a spus Dragoş Neamu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Lista cu numele evaluatorilor este publicată abia la finanlul programului de finanţare, iar asta îi nemulţumeşte pe directorii muzeelor. Conducerea Administraţiei Fondului Cultural spune însă că toate procedurile respectă legea.

„În momentul în care numele evaluatorului este făcut cunoscut, există suspiciunea de influenţare a acelui evaluator”, a declarat Andreea Uvegheş, directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Singura şansă ca muzeele să obţină totuşi bani pentru proiecte este să conteste evaluarea. Un răspuns final vor primi abia luna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri