Ambasadori ai culturii. Lia și Dan Perjovschi, premiați de Prinţesa Margriet a Olandei

Data publicării:
lia 20si 20dan 20perjovschi-55940

Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, în prezenţa Prinţesei Astrid a Belgiei.Ceremonia de ieri a avut loc la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane, amfitrion fiind Kathrine Watson, directoarea Fundaţiei Culturale Europene.

Fundaţia Culturală Europeanăle-a decernat marți seară artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorului de origine israeliană stabilit în Germania Yoel Gamzou Premiul Prinţesa Margriet.

Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, în prezenţa Prinţesei Astrid a Belgiei, arată un comunicat al fundației, cu sediul la Amsterdam.

Juriul i-a ales pe Lia şi Dan Perjovschi atât pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România începând cu sfârşitul anilor ’80, cât şi pentru relevanţa europeană a acesteia şi pentru impactul său global.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă.

Care este crezul lui Dan Perjovschi

„Laureaţii din acest an ne obligă să privim critic atât spre trecutul nostru cât şi spre viitor”, a declarat Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien în discursul de deschidere.

„Totul este gol. Atomul, mintea, universul. Poate este loc pentu energia şi ideile noastre”, a spus Lia Perjovschi.

„Nu mă consider un artist angajat sau un artist care face politică, dar desenele mele au această putere. Desenez ca să înţeleg, exact din acelaşi motiv pe care l-a invocat Lia”, a mărturisit Dan Perjovschi.

„Dacă nu va mai exista hârtie, artiștii vor desena pe ziduri”. Este crezul lui Dan Perjovschi, care umple deja pereții din lumea întreagă cu desene inspirate din realitatea imediată. Plastician cunoscut și apreciat în lumea întreagă, Perjovschi a făcut o radiografie a societății care îl inspiră, dar îl și enervează, într-un interviu acordat echipei emisiunii Digicult.

„Spectatorii noştri pot detecta sinceritatea mai bine decât o pot face specialiştii”, a spus Yoel Gamzou.

Evenimente în derulare

Premiul, care s-a împărţit între cei trei laureaţi, are o valoare totală de 50.000 de euro. Premiul Prinţesa Margriet – un omagiu adus Alteţei Sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei, care a fost preşedinta Fundaţiei Culturale Europene în perioada 1983-2007 – a fost decernat pentru prima oară în 2008 de Fundaţia Culturală Europeană în parteneriat cu Ministerul Olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi cu Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

Dan Perjovschi are o expoziţie în Bruxelles în perioada 18 martie-18 august, „Sorry, We’re Closed”.

Lia şi Dan Perjovschi vor fi la Centrul Cultural Român din Londra joi, pe 21 martie, într-o discuţie cu Mihaela Brebenel, cercetător la Goldsmiths University of London. Se va discuta despre opera artiştilor şi despre tonul negativ folosit de presa din Marea Britanie în articolele despre români. Participarea este gratuită, dar rezervarea obligatorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri