Amintiri din Epoca de aur | Perioada comunistă, reînviată într-un muzeu

Data publicării:
muzeu

Există un loc în România în care intră toţi cei care vor să se simtă la fel ca înainte de '89. Cu becuri pâlpâind, bibelouri în formă de peşte pe televizor, sticle pentru lapte depozitate sub masa din bucătărie şi sacoşe de rafie. Este vorba despre Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara, singurul de acest gen din ţara noastră.

De cum trec pragul Muzeului Consumatorului Comunist, oamenii simt că s-au întors în timp. Apartamentul de 90 de metri pătraţi din Timişoara a fost amenajat de doi actori pasionaţi de Epoca de aur.

Marius Jumugă, Muzeul Consumatorului Comunist: „Pentru noi, cel mai important lucru e că putem să vedem și să atingem lucrurile care au existat, au fost cândva produse, făcute aici cu ce a trăit generația trecută și așa mai departe și efectiv poți să pui mâna, să deschizi sertare dulapuri. Inclusiv mirosul de aici e cel autentic.”

Chiar şi lumina are întreruperi, aşa cum era pe vremuri. Radiourile unde se asculta Europa Liberă, dar şi stemele comuniste gigant şi uniformele de poliţie le trezesc amintiri vizitatorilor.

Vizitator: “Tata chiar a avut probleme mult de tot cu securitatea în anii 90, în anii 80 și a trebuit să muncesc vara să-mi câștig pâinea pentru că era dat afară mereu din servici.”

Sunt peste o mie de obiecte în total, o parte dintre ele extrem de rare. Aspiratoare, chiar viniluri cu muzica vremii şi carnete de membru de partid. Multe piese au fost trimise de oameni din toate colţurile ţării.

Christine Cizmaş, Muzeul Consumatorului Comunist: „Sunt extrem de bucuroși să revadă un obiect pe care nu l-au mai văzut de foarte mult timp, reacțiile sunt de genul și eu am avut, vai și eu mai am. E vorba de obiectele pe care le foloseam în vremea aceea și de ele evident rămâi atașat.”

Pentru cei tineri e o lecţie de istorie.

Vizitator: “Pentru că generația noastră a auzit de felul în care își duceau părinții noștri și bunicii noștri viața doar din povești. Bunica a avut un televizor alb-negru până în 2008 și mai ales și vitrinele cu peștii de sticlă și steagurile partidului, carnetele de membru, potretul tovarășului.”

Din 2015, de când a fost deschis, Muzeul Cosumatorului Comunist a avut mii de vizitatori din toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri