Anul Brâncoveanu. Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din București a fost resfințită

Data publicării:
statuie brancoveanu

Peste 2000 de oameni au venit să se roage la moaştele voievodului Constantin Brâncoveanu de la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou din Capitală, una dintre cele mai mari ctitorii ale domnitorului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de 50 de preoţi şi reprezentanţi ai Patriarhiilor din Ierusalim, Constantinopol, Alexandria şi Georgia, biserici pe care Sfinţii Brâncoveni le-au ajutat in timpul vieții.

„La împlinirea a 300 de ani de când au primit moarte martirică să facem cu harul şi cu ajutorul Duhului Sfânt presfinţirea acestei biserici şi să săvârşim sfânta Liturghie”, a îndemnat ÎPS Patriarhul Daniel.

Resfinţirea bisericii a fost un moment mult aşteptat de credincioşi, mai ales de femei. Este singurul moment în care au voie să intre în altar.

„De dimineaţă stau. Şi acum aşteptăm să vedem dacă putem să intrăm în altar”, spune o femeie.

„E o zi foarte importantă. 300 de ani de sfinţire a acestei biserici, astăzi s-a resfinţit biserica şi toţi ne bucurăm să intrăm în sfântul altar”, explică o alta.

„Să ne rugăm pentru sănătate, pentru ajutorul sfinţilor brâncoveni, pentru noi, pentru copiii noştri”, explică un credincios de ce a venit la biserică.

Osemintele lui Constantin Brâncoveanu au fost aduse de soţia sa, Marica, la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou după ce voievodul a fost ucis alături de fiii săi, la Constantinopol, în anul 1714.

„Au primit moarte martirică pentru că au refuzat să renunţe la credinţa în Hristos. În urma refuzului lor, sultanul de atunci al Imperiului Otoman a decis să le taie capetele”, reamintește Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu va fi dusă duminică dimineaţă într-un pelerinaj la o altă ctitorie a domnitorului, biserica din Ansamblul istoric brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri