Sari la conținut
News Alert

Biblioteca din șură, făcută cu bani de la Bill Gates

Copiii din comună îi spun „Biblioteca din șură”. A fost amenajată într-o veche anexă gospodărească, în spatele curții unei case săsești. După renovări, șura s-a transformat în spațiu de lectură.

„Cel mai mult îmi plac cărțile de aventură”, spune un copil.

„Îmi place să citesc cărți de Ion Creangă, cum ar fi Harap Alb, Amintiri din copilărie”, spune o fetiță.

La etaj, unde pe vremuri era depozitat fânul pentru animale, au fost aduse calculatoare legate la internet. Aerul rustic al încăperii este dat de baloţii de paie, pastraţi aici pentru a fi folosiţi drept fotolii.

Ionel Șotropa, profesor: Este noul model de bibliotecă, care trebuie să existe în fiecare localitate rurală. Modelul vechi de bibliotecă, cel clasic, nu mai este chiar atât de potrivit, nu mai este chiar atât de frecventat

Deocamdată, toți copiii stau bine îmbrăcați, pentru că n-au fost încă montate sisteme de încălzire.

Eugen Roba, primar Moșna: Încă e rece și am avut o perioadă în care am întrerupt activitatea, tocmai din cauza... E pericol să punem gaz metan și, sigur, punem niște aeroterme.

Investiția a fost de 10.000 de euro, bani veniţi printr-un program finanțat de fundația lui Bill Gates.

Anca Vasilescu, coordonator Biblionet: Atâta cât ne-au permis resursele, timpul și imaginația, am creat bibliotecile-concept, care se pare că au prins foarte bine la public. Atât la publicul nostru din teritoriu, cât mai cu seamă la publicul de specialitate din țară și din străinătate.

Șapte biblioteci rurale au fost deschise în județul Sibiu, prin programul finanțat de fundația fondatorului Microsoft. La Moșna este însă singura bibliotecă deschisă într-o fostă șură.