Bonton. Elitele care au construit România modernă

Data publicării:
tinerimea romana bonton

Prima femeie arhitect din România, Virginia Andreescu Haret, a lăsat în urma sa câteva construcţii emblematice. Una dintre acestea este Palatul Tinerimea Română, o clădire în care îşi desfăşurau activitatea tinerii remarcabili ai ţării. În acele vremuri, educaţia era o prioritate, iar elitele care se adunau în acel loc au contribuit la modernizarea României. Aflăm întreaga poveste duminică, de la 17:30 la Bonton.

Tinerimea Română a fost o asociaţie culturală şi educaţională înfiinţată la sfârşitul secolului 19. Printre susţinătorii ei a fost şi marele istoric Nicolae Iorga.

Anita Sterea, istoric: Tinerimea Română apare ca o dorinţă de afirmare, ca o dorinţă de închegare a spiritului naţional. Apare şi pentru a aduce un omagiu celor care au fost în trecut, dar întotdeauna şi pentru a privi în viitor. Pentru că toţi aceştia, de la membri fondatori, până la cei care şi-au pus amprenta asupra dezvoltării acestei societăţi au înţeles că fără educaţie nu poţi să ai viitor.

Clădirea în care şi-a desfăşurat activitatea tinerii luminaţi ai ţării a fost finalizată în 11 ani şi a fost proiectată de Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România şi una dintre primele din lume. Fondurile au venit chiar şi din donaţii, iar lucrările s-au întins pe o perioadă de aproape 11 ani.

Marin Cazacu, managerul palatului, violoncelist: Clădirea are șapte etaje, are o sală uluitoare de spectacole, un fel de teatru în miniatură, îl poţi asocia cu teatrul La Scala din Milano.

În Palatul Tinerimii Române e existau o tipografie, un restaurant, o bancă, sală de festivităţi, camere de dormit, bibliotecă şi chiar şi un muzeu etnografic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri