Brâncuși rămâne în afara patrimoniului UNESCO încă cel puțin doi ani

Data publicării:
Brancusi Targu Jiu
Foto: Shutterstock

În timp ce lucrări sculptate de Constantin Brâncuşi se vând în lumea întreagă cu zeci de milioane de euro, statul român nu reuşeşte să ducă cea mai importantă moştenire a artistului în Patrimoniul Mondial UNESCO. După mai multe încercări eşuate, Ministerul Culturii mai dă o veste proastă: dosarul este blocat cel puţin doi ani de acum înainte. De această dată, amânarea a fost decisă chiar de UNESCO.

Anul acesta, UNESCO urma să anunţe dacă Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit ajung în Patrimoniul Mondial. Toate demersurile au fost, însă, blocate în drumul spre Paris.

Dan Vîlceanu – deputat: Până în 2021, nu se pune problema să fie introdus acest ansamblu în Patrimoniul UNESCO pentru că UNESCO trebuie să ia o decizie în legătură cu toate monumentele care au legătură cu un conflict sau un război.

Dosarul „Brâncuşi” nu este singurul amânat. Ţări ca Franţa, Belgia sau Canada sunt în aceeaşi situaţie. Toate propunerile vizau situri de tip memorial.

Adrian Tudor - viceprimarul oraşului Târgu Jiu: Nu putem venera nişte monumente de artă care, la rândul lor, venerează războiul. Nu este cazul celui de la Târgu Jiu, dar, din păcate, fiind un ansamblu de tip memorial, intră la grămadă.

Diana Speretoiu - jurnalist Digi24: Experţii Consiliului Internaţional al Monumentelor urmau să evalueze lucrările lui Brâncuşi încă de anul trecut, însă vizita lor s-a amânat cu cel puţin trei ani. În acest timp, autorităţile de la Târgu Jiu vor să restaureze lucrările din piatră.

Ultima acţiune de curăţare a sculpturilor a fost în urmă cu şase ani şi s-a lăsat cu un dosar penal, după ce capodoperele au fost spălate cu jet de apă sub presiune. Specialiştii lucrează de atunci la un proiect de întreţinere şi conservare a sculpturilor, dar au nevoie de bani să-l pună în practică.

Doru Strâmbulescu - directorul Centrului Brâncuşi: Sperăm să fie finalizat în această primă parte a anului 2018, perioadă în care credem că se vor face şi primele intervenţii la opere.

Vestea că operele lui Brâncuşi nu vor ajunge, cel puţin pentru moment, în Patrimoniul Mondial nu îi mai miră pe turişti:

-Încercăm să zicem că n-am încercat, dar nu că încercăm cu adevărat să facem ceva pentru operele noastre.

-E foarte păcat, dar cei care trebuiau să întocmească dosarul probabil că nu l-au întocmit cum trebuie.

Şi în urmă cu trei ani, statul român a ratat şansa de a introduce operele lui Constantin Brâncuşi în Patrimoniul Mondial. Totul după ce a trimis la UNESCO un dosar superficial şi plin de greşeli de scriere, pe care ulterior l-a retras.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri