București. Expoziție de rarități literare franceze

Data publicării:
carte veche

Piesele de rezistenţă ale expoziţiei au fost două volume inedite: o carte de eseuri, semnată Michel de Montaigne şi datată 1588, şi o colecţie de scrisori a lui Claude Vaugelas, din anul 1664. Un mare pasionat de cultură, ambasadorul Franţei în România nu a putut să rateze deschiderea.

„În numeroasele mele călătorii în România, descopăr de fiecare dată în bibliotecă bogăţia, arhiva, fondul francez care este în acea bibliotecă, mărturii ale relaţiei foarte, foarte puternice care a existat întotdeauna între Franţa şi România în domeniul literar”, a mărturisit Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.

Colecţia cuprinde şi opere ale unor scriitori români, care s-au bucurat de succes în Franţa.

Elena Văcărescu a propus pentru prima dată înfiinţarea unei biblioteci universale. În perioada aceea s-a tradus Eminescu, s-a tradus Alecsandri”, a spus Gabriela Dumitrescu.

În premieră, organizatorii expoziţiei i-au invitat pe studenţii din ţara noastră să desemneze prin vot romanul francez pe care îl consideră demn de prestigiosul premiu Goncourt. Distincţia va fi acordată la Paris în luna septembrie.

Alegerea românească va fi menţionată în Franţa. Ea va conta şi pentru autorul respectiv, el va fi tradus în română, ceea ce nu e puţin lucru”, a explicat Gabriela Adameşteanu, scriitoare.

Colecţia de la Biblioteca Academiei Române va mai putea fi vizitată până pe 17 iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri