CA-N FILME. Ce nu știați despre „Planet of the Apes”. Actorul care pleca de la filmări în costumul de maimuță

Data publicării:
planeta maimute

Ştiaţi că până acum există opt filme în binecunoscuta franciză? Primul a fost „Planet of the Apes", lansat în anul 1968, cu patru alte producţii ce au continuat povestea, culminând cu „Battle for the Planet of the Apes" în 1973. Franciza a fost reluată în 2001 de regizorul Tim Burton, care a făcut un remake al succesului din 1968. Iar în 2011, „Rise of the Planet of the Apes" a marcat o nouă eră pentru fascinanta serie, adăugându-i efecte vizuale de ultimă generaţie.

Responsabil de „imaginea" maimuţelor din primul film a fost John Chambers, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în machiaj şi prostetică de la Hollywood. Acesta a avut o echipă de nu mai puţin de 80 de oameni, care au avut la dispoziţie un buget de jumătate de milion de dolari numai pentru machiaj, uriaş pentru acea vreme. Chambers şi-a petrecut mult timp studiind maimuţele din Grădina Zoologică din Los Angeles şi examinând expresiile lor faciale. Şi nu a fost singur: Actorii Roddy McDowall şi Kim Hunter îl însoţeau, ca să se obişnuiască mai bine cu inedita postură.

Toţi actorii care interpretau roluri de maimuţă în primele cinci filme din serie nu aveau voie să îşi dea jos costumele sau sa îşi steargă machiajul în pauzele de filmare - era prea greu de refăcut! Aşa că mâncarea lor era pasată, transformată în lichid şi băută cu paiul.

Unii dintre actori povestesc că au suferit mult din cauza costumelor claustrofobe, dar Roddy McDowall rămânea adesea în costumul de maimuţă când se ducea acasă, pentru că adora să sperie oamenii din jur . Aceştia nu înţelegeau cum de o maimuţă conduce o maşină.

Și un detaliu inedit: Tim Burton, regizorul remake-ului din 2001, se teme de maimuţe! Totuşi, priviţi partea pozitivă a lucrurilor: în timpul filmărilor a început o relaţie cu actriţa Helena Bonham Carter. Cei doi sunt împreună şi în ziua de astăzi.

Arthur P. Jacobs, producătorul filmului din 1968, a chemat câţiva jurnalişti de cinema să interpreteze rolurile unor maimuţe filmate în plan secundar. El voia astfel să se asigure că presa va scrie mult şi bine despre „Planeta maimuţelor". Şi chiar aşa a fost!

Jerry Goldsmith, prestigiosul compozitor de muzică de film, a purtat o mască de gorilă tot timpul cât a compus coloana sonoră . Spunea el că, astfel, reuşeşte mai bine să intre în pielea personajelor şi în atmosfera filmului.

Vă amintiţi secvenţele din deschiderea filmului „Planeta Maimuţelor"? Era atât de cald în deşertul Arizona încât o mare parte din echipa de filmare a leşinat atunci, inclusiv regizorul Franklin J. Schaffner.

Bugetul filmelor a crescut exponenţial. Dacă cel din 1968 avea un buget de 5.800.000 de dolari, „Planet of the Apes" din 2001 s-a bucurat de 100.000.000 de dolari, iar „Dawn of the Planet of the Apes” a primit 120.000.000 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri