Ca-n filme. Curiozități despre Cannes

Data publicării:
brigitte bardot

De exemplu, ştiaţi că ar fi trebuit deja să fim la ediţia cu numărul 70? În anul 1948 festivalul nu s-a mai ţinut din cauza lipsei de fonduri - deci, se întâmplă şi la case mai mari, nu numai la noi! În anul 1968 a fost anulat din cauza revoltelor de stradă din Paris. Şi chiar prima sa ediţie a fost amânată, în 1939, pentru că Hitler invadase Polonia!

Cea mai incendiară ediţie a fost, susţin criticii în unanimitate, cea din anul 1953. Când o frumuseţe franceză de numai 19 ani s-a transformat peste noapte într-o senzaţie internaţională pentru că a păşit pe covorul roşu... purtând doar un costum de baie! Este vorba despre Brigitte Bardot!

Iată două filme despre care n-aţi fi crezut că au avut premiera internaţională la simandicosul festival Cannes! „Star Wars Episodul III: Revenge of the Sith" a avut premiera în anul 2005, iar „E.T. The extraterrestrial" în 1982 - iar cel din urmă s-a bucurat de ovaţii şi aplauze interminabile!

Ştiaţi că ţara care a luat cele mai multe premii Palme D'Or din istorie este... Marea Britanie? Englezii deţin nu mai puţin de nouă statuete ale festivalului găzduit de francezi.

Numai Seinfeld se putea gândi la asta! În anul 2007, ca să promoveze filmul „Bee Movie", Jerry Seinfeld a ajuns pe Croazetă, s-a îmbrăcat în acest costum uriaş de albină şi... s-a aruncat de pe celebrul hotel Carlton!

În anul 1998, când filmul „La Vita e Bella" a luat premiul cel mare, regizorul Roberto Benigni a fost atât de copleşit, încât s-a aruncat la picioarele lui Martin Scorsese, regizor şi, pe atunci, preşedintele juriului. Şi de-abia dacă a putut să se ridice de emoţie!

Şi acum, cifre! Bugetul festivalului din ultimul deceniu s-a ridicat la 20 de milioane de euro, anual! În fiecare primăvară, 200.000 de cineaşti şi cinefili umplu oraşul cu ocazia festivalului, aproape 4000 de jurnalişti sunt acreditaţi, iar o masă de prâz costă, în medie, nu mai puţin de 35 de euro!

Din culise! Ştiaţi că în timpul festivalului, covoarele roşii se schimbă de trei ori pe zi? Lungimea totală a covoarelor folosite este de 2 kilometri!

Filmul care a primit cele mai multe aplauze din istoria festivalului a fost „Fahrenheit 9.11". La finalul documentarului regizat de Michael Moore s-a aplaudat timp de 20 de minute în continuu! Aşadar, dacă veţi merge vreodată la Cannes, pregătiţi-vă palmele!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri