Sari la conținut

"Câinele japonez", propunerea României la Oscar 2015. Victor Rebengiuc: "Nu-mi fac niciun fel de speranţă"

Debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu a avut premiera mondială în secţiunea competiţională New Directors a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a fost distins la Festivalul Internaţional de la Varşovia cu premiul secţiunii 1-2 , dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

"Câinele japonez", care spune povestea emoţionantă a reconcilierii dintre un tată şi fiul lui, plecat de ani mulţi din ţară, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film în competiţia New Europe - New Names a Vilnius International Film Festival (Vilnius IFF) "Kino pavasaris" din Lituania, dar şi cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru debut la ediţia din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Alături de Tudor Giurgiu, producătorul filmului, Bogdan Crăciun este producător executiv, Andrei Butică este directorul de imagine, în timp ce montajul este realizat de Dragoş Apetri.

Victor Rebengiuc: Nu+mi fac niciun fel de speranţă

"Mi se pare extraordinar pentru un regizor care se află la debut să reprezinte România la Oscar. Am mare încredere în Tudor Jurgiu. Sper să-i pot ajuta cu experienţa pe care am dobândit-o anul trecut, cu campania de promovare a filmul "Poziţia copilului"", a declarat Ada Solomon.

"Sunt de acord cu propunerea", a glumit actorul Victor Rebengiuc. "Acum aştept să văd dacă este luat în seamă, ceea ce nu s-a întâmplat până acum cu filmul românesc. Deci, nu-mi fac niciun fel de speranţă. Filmul este bun şi fără să fie premiat la Oscar", a spus Victor Rebengiuc.

"Eu am votat "Roxanne". "Câinele japonez" are avantajul prezenţei lui Victor Rebengiuc, dar nu ştiu dacă neapărat asta funcţionează peste Ocean. Ar fi o şansă să fie mai compatibil cu subiectul, să vibreze (cei de la Academia de film americană, n.r.) la subiectul acesta. E o ţară preponderent de imigranţi, chiar dacă sunt la a doua - a treia generaţie. Sper să funcţioneze", a declarat criticul de film Irina Margareta Nistor.

Mă bucur. Este o propunere deşteaptă. Sper să placă şi peste Ocean. Este un film sensibil", a declarat Tudor Giurgiu.

"Nu găsesc un film nici mai puţin reprezentativ sau mai reprezentativ. Cred că filmul "Câinele japonez" a marcat media slăbirii calităţii filmului românesc, care a încheiat - până acum cel puţin - noul val al tânărului cinema românesc", a afirmat criticul de film Tudor Caranfil.

(declaraţii pentru Mediafax)