Când se vor returna banii donaţi pentru ”Cuminţenia Pământului”

Data publicării:
160610_cumintenia_012_INQUAM_Octav_Ganea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, marţi, că este practic imposibil ca banii donaţi pentru sculptura lui Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” să fie returnaţi în acest an, dar că amendamentul trimis Parlamentului care cere ca termenul de returnare să fie amânat până la 31 decembrie 2017 nu înseamnă că banii nu pot fi daţi şi la începutul anului viitor.

160610_cumintenia_012_INQUAM_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM Octav Ganea

Banii vor fi înapoiaţi. Din amendament se înţelege că banii vor fi înapoiaţi. Nu există un amendament că nu vor fi înapoiaţi”, a spus Iolu, răspunzând unor întrebări privind amendamentul trimis de Ministerul Culturii Parlamentului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că amendamentul respectiv vizează prelungirea termenului pentru că este practic imposibil să se returneze anul acesta banii strânşi din donaţii, scrie News.ro.

Iolu a explicat că amendamentul menţionează returnarea sumelor ”până pe 31 dec 2017, deci poate fi la începutul anului viitor”.

Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzând o listă de amendamente propuse la OUG privind achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului”, printre acestea fiind şi solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an, până la 31 decembrie 2017.

Actualele prevederi din OUG privind achiziţionarea operei de artă prevăd că banii din donaţii trebuie returnaţi până cel târziu la 31 decembrie 2016, în cazul în care Guvernul eşuează în cumpărarea "Cuminţeniei Pământului".

Ministerul Culturii a propus Parlamentului ca acest termen să fie avansat pentru 31 decembrie 2017, urmând ca toate procedurile, condiţiile şi termenele să fie stabilite prin HG până cel târziu la data de 30 iunie 2017.

"Având în vedere complexitatea şi noutatea reglementării prevăzute la art. 4 alin (5) (procedura de returnare a donaţiilor în cazul în care nu se achiziţionează opera de artă), se impune prorogarea acestui termen până la 30 iunie 2017, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanţe de urgenţă să se realizeze până cel târziu la 31 decembrie 2017", se arată în motivaţia Ministerului Culturii.

Persoanele care doresc returnarea banilor trebuie să ceară acest lucru în mod expres, în scris, Ministerului Culturii în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea OUG.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri