Sari la conținut

Castelul de Apă, greu de reabilitat

Castelul de Apă din Brăila a fost construit în 1914 şi, timp de o jumătate de secol, a fost principală sursă de apă a oraşului Brăila. Înainte de Revoluţie, autorităţile au transformat clădirea în restaurant, unul apreciat de majoritatea localnicilor. După '90 însă, Castelul de Apă a ajuns pe mâna unui investitor privat care, din cauza managementui defectuos, l-a transformat într-o ruină.

O singură dată sau de două ori să zic am urcat la restaurant, am băut un şpriţ acolo şi de acolo el se învârteşte, toată turela se învârteşte şi vezi toată zona, Dunărea, pădurea, munţii Dobrogei. Ce bine ar fi să-l redea circuitului, să-şi aducă lumea aminte.

Era superb, era frumos, era drăguţ, era mult mai aranjat pe timpul lui Ceauşescu decât ulterior. Acum e lăsat în paragină”, spun localnicii.

În 2006, castelul, devenit monument istoric, a intrat, din nou, în proprietatea publică, iar de trei ani încoace autorităţile au tot încercat să-l reabiliteze cu bani europeni. Vor să redeschidă restaurantul, să facă şi o cofetărie, dar şi un muzeu. Singura problemă este însă că niciun constructor nu a participat la vreuna din cele patru licitaţii.

Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila: Când avem în continuare întrebări şi când avem în continuare dubii privind aspecte tehnice, repet care conduc la anumite aspecte financiare, atunci trebuie să realizăm că ceva nu este în regulă şi că trebuie să ne refacem cel puţin documentaţia respectivă.

Va fi nevoie şi de un nou proiect de accesare a fondurilor europene.

Iuliana Neagu, director Direcţia Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale: În acest moment suntem în stadiul în care facem un studiu de piaţă, ce sume ar fi necesare pentru actualizare, ulterior o să lansăm o procedură de achiziţie pentru actualizarea documentaţiei tehnico-economice în întregime.

Autorităţile speră ca, odată obţinută o nouă finanţare europeană, să găsească un constructor interesat de reabiliatrea Castelului de Apă.