Sari la conținut

Cel mai scump kilogram din România

Cătălin Petre, jurnalist Digi24: „Kilogramul. Singura unitate de măsura care își are reperul într-un obiect real, palpabil. Se numește kilogram etalon și este un cilindru din platină și iridiu, păstrat într-un seif al Institutului de Metrologie din București. Valoarea lui... de neprețuit.”

În urmă cu mai mult de 200 de ani ajungea în București un cilindru metalic de mărimea unei cești de ceai. Se numea kilogram etalon internațional, iar pentru protecția lui s-au luat măsuri demne de cele mai valoroase diamante.

George Popa, șef Colectiv Mase din Institutul Național de Metrologie: „El este atât de protejat deoarece el păstrează Unitatea de masă pentru țara noastră și este o referință pentru toate măsurătorile de masă care se realizează în România. Dacă este manevrat greșit sau este utilizat prea des, el se poate uza și valoarea care îi este atribuită periodic la Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți să nu mai fie cea reală, care este în momentul în care se face etalonarea.”

Cu alte cuvinte, kilogramul etalon al României iese din seif o dată la 10-15 ani. Iar asta pentru că orice ieșire în atmosferă, temperatura, umiditatea îl pot afecta.

George Popa, șef Colectiv Mase din Institutul Național de Metrologie: „În timp există o variație naturală și datorată uzurii, și datorată contaminării. Și pot să fie și unele fenomene care sunt mai greu de explicat. Or, în mod natural toate prototipurile au o variație în plus sau în minus. Etalonul nostru a avut o scădere, dar o scădere redusă.”

Practic, kilogramul din România a pierdut în mai mult de 200 de ani de existență aproape 50 de micrograme, în vreme ce fratele lui din Franța "s-a îngrășat" cu tot atâtea subunități de gram. Iar orice variație de la masa inițială merită luată În calcul, câtă vreme micul cilindru este singurul reper valabil al tututor greutăților de 1 kilogram din lume.

George Popa, șef Colectiv Mase din Institutul Național de Metrologie: „Kilogramul este singura unitate de măsuă care este în continuare definită printr-un prototip, prototipul internațional al kilogramului. Sunt două experimente care se fac, unul se numește balanta Watt sau se realizează o sferă de siliciu în care se redefinește și numărul lui Avogadro, practic aceste valori vor fi constante universale.”

Cu alte cuvinte, cercetătorii încearcă de mai bine de 30 de ani să găsească o alternativă perfectă la micuțul cilindru din platină, astfel încât măsurătorile făcute până acum să nu fie date peste cap.