Cele mai importante atracții turistice ale județului Timiș 

Data publicării:
BISERICA

Denumită Bucovina Banatului, Ţara Făgetului se întinde în zona de est a judeţului Timiş. „Dacă întrebăm de zona Făget, primul obiectiv turistic, primul obiectiv de valoare care este menţionat sunt bisericile de lemn”, a spus Raluca Rusu, arhitect.

Dintre cele 16 biserici, cea de la Crivina de Sus este cea mai veche din Banat, iar acum trece printr-un amplu proces de restaurare.

La nici 8 kilometri de Crivina de Sus se află o altă biserică de lemn. Cea din Poieni. Este prima între lăcaşurile de cult din lemn a cărei restaurare este aproape finalizată. Bisericuţa din bârne masive de gorun a fost ridicată la mijlocul anilor 1700. La începutul secolului următor, mai precis la 1812, biserica a fost pictată în interior de Petrar Necolici.

Ştim că este cea mai bine păstrată pictură din tot Banatul, şi, ca fapt aparte, aici în această biserica a fost pictată, într-o biserică de sat, pentru prima dată, scena cu Faptele milei trupeşti, îndurării trupeşti”, a spus Ionel Cotocea, preot biserica Poieni.

În acelaşi timp, pictura din interiorul bisericii de la Poieni este importantă pentru că sunt reprezentate scene din viaţa comunităţii. Recunoaştem asta după veşmintele personajelor, specifice zonei, iar astfel pictorul a reuşit să ne transmită informaţii complexe despre cotidianul acelor vremuri.

Zona Făgetului este cea mai caracteristică zona pentru Banat, unde s-au păstrat aceste biserici, tocmai că ele au rămas vii pentru comunitate, adică, ca şi spaţiu liturgic”, a spus Vlad Obradovici, arhitect.

La mai bine de 250 de ani de la construcţie, biserica din Poieni este şi azi funcţională. Este singura din ansamblul celor 16 lăcaşuri de cult din Ţara Făgetului unde, duminică de duminică, credincioşii vin la slujbă. Iar vorba despre frumuseţea nealterată a locurilor s-a răspândit, aşa că de la an la an vin în zonă tot mai mulţi turişti.

În ultima perioadă vin din ce în ce mai mulţi, doar că, problema este locul puţin mai izolat în care ne aflăm şi nu se ştie despre aceste minunăţii pe care le avem”, a spus Ionel Cotocea, preot biserica Poieni.

Turistul poate să aibă această experienţă spirituală, să se raporteze la tot ce înseamnă o biserică de secol 17 sau 18”, a spus Raluca Rusu.

Biserica din Poieni poate fi vizitată zilinic. Distanţa dintre Timişoara şi Poieni este de 127 kilometri şi pentru a ajunge acolo trebuie urmat E 70 până la Lugoj, apoi DN 68 A spre Deva, iar din localitatea Coșava urmaţi DJ 684 până la Poieni. Trebuie să ştiţi că e o zonă în care semnalul de telefonie mobilă lipseşte, iar cel mai apropiat restaurant se află în localitatea Făget.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri