Cetate medievală cu geamuri de plexiglas

Data publicării:
cetate

Geamuri de plexliglas, la o cetate de secol XIV. Se întâmplă la Mălăiești, în Hunedoara, unde foișorul de la ultimul nivel al unui turn de apărare a fost închis cu folie de plastic, montate în tâmplărie de lemn. Primăria spune că a încercat astfel să protejeze monumentul de intemperii, dar specialiștii Direcției de Cultură susțin că lucrările au fost făcute fără aviz. Administrația locală riscă să fie amendată şi e obligată să dea jos improvizaţia.

Cetatea a fost reabilitată între 2012 și 2015 cu aproape 2 milioane de euro, fonduri europene. La un an de la finalizarea proiectului, foișorul de sus a fost închis cu geamuri din plexiglas.

Cei care administrează cetatea de la Mălăiești susțin că au recurs la această soluție, care nu este una definitivă, doar pentru a proteja lucrările deja făcute la monumentul istoric.

Pe timpul iernii se adăuga, se așeza un strat foarte gros de zăpadă, iar în toamnă și în primăvară până târziu ploaia puternică deteriora astfel nivele inferioare, pentru că și apa de la ploaie se infiltra printre scânduri”, spune Ramona Socaci, ghid turistic.

„S-au pus pentru că am fost forțați de împrejurări, a fost zăpadă, cu vânt și cu ploaie și trebuia protejat cumva. N-am făcut nicio intervenție nici la construcție, nici la lemn, nici la zidărie, la nimic, e o simplă protecție”, explică Ioan Vlad, primar în comuna Sălașu de Sus.

Specialiștii Direcției de Cultură Hunedoara spun că nu au știut de această lucrare și că ea este făcută fără avize.

Cred că ar fi o idee bună acele obloane de lemn, sau orice altă variantă, să fie avizată de forurile competente”, declară Dorin Klandi, inspector Direcția de Cultură Hunedoara.

Nici turiștii care ajung să viziteze cetatea de la poalele masivului Retezat nu sunt foarte încântați de soluția găsită de administrația locală.

- Chiar nu-mi place, că e înălțat turnul, pentru vizitatori, pentru panoramă, nu e autentic din punct de vedere istoric sau arheologic.

- Logic ar trebui să fie după standardele după care o fost construită inițial.

Anul trecut, la monumentul din Țara Hațegului au ajuns aproximativ 3.000 de turiști.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri