Cetatea Câlnic, bijuterie medievală

Data publicării:
cetatea calnic

Codruţa Davidaş, custode: „Ne aflăm în turnul Donjon, turnul locuinţă al nobilului. După ce nobilul a vândut cetatea sătenilor, turnul a fost ridicat cu încă două nivele şi a fost transformat în turn de apărare. În prezent, turnul Donjon găzduieşte o colecţie de artă populară şi medievală.”

Cetatea a fost ridicată în secolul al 13-lea, de către coloniştii germani, ca reşedinţă nobiliară. Conform normelor acelor vremuri, era înconjurată de ziduri masive şi un şanţ de apă. Două secole mai târziu, sătenii au devenit proprietarii fortificației și au construit in interior un nou rând de ziduri, o capele și 3 turnuri de apărare. Două dintre ele pot fi vizitate.

Codruţa Davidaş, custode: „Turnul Porţii este şi turnul în care se ajunge cel mai greu deoarece turiştii au de urcat cca 50 de trepte, însă priveliştea care îi aşteaptă aici sus e încântătoare. Turnul Porţii se mai numeşte şi Turnul Clopotniţă deoarece aici se găsesc patru clopote vechi, care se trag duminica şi în zi de sărbătoare.”

Al treilea Turn, al Slăninii, poate fi admirat doar în exterior. Complexul medieval mai curpinde Biserica Evanghelică, și ea inclusă în patrimoniul UNESCO, împreună cu casa parohială.

Alexandra Tuhuţ, reporter Digi24: „În interiorul capelei se conservă fragmente de frescă de la începutul secolului al XVI lea, iar pe latura de vest se păstrează tribuna de lemn, pictată în stil floral renascentist datând din anul 1733.”

Codruţa Davidaş, custode: „Un obiect extem de valoros care se află în Biserica Evanghelică este această orgă, construită la Viena în 1867 şi funcţionează şi în prezent.”

Din 1999, când a intrat în patrimoniul UNESCO și până în zilele noastre, ansamblul a crescut spectaculos ca potențial turistic.

Acad. Marius Proumb, preşedinte Asociaţia Ars Transilvania: „Erau uneori luni de zile când nu venea nimeni, deşi monumentul era foarte cunoscut. Am restaurat, am îngrijit. Anul trecut am avut spre exemplu 70.000 de vizitatori.”

În spaţiile din cetate sunt organizate, an de an, mai multe expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe.

La Cetatea Câlnic se ajunge pornind din Sebeş spre Sibiu pe DN1, iar după 10 km de mers se face dreapta pe Drumul judeţean 106F şi nu departe se zăresc turnurile cetății. Programul de vizită este permanent, iar doritorii pot să facă un tur al cetăţii plătind preţul de 6 lei pentru adulţi, 3 pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar taxa foto este de 7 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri