Sari la conținut

Cetatea Devei, şantier de aproape trei ani

Contractul de finanţare a reabilitării Cetăţii Devei a fost semnat în primăvara anului 2010. 98% din bani au fost trimişi de Uniunea Europeană, dar lucrările au început de-abia trei ani mai târziu. Ar fi trebuit terminate anul trecut, dar termenul a fost prelungit până la finalul acestui an.

Lucrările de reabilitare a incintelor 2 și 3 se vor încheia în 31 decembrie 2015. Valoarea lucrărilor se ridică la 24 de milioane de lei,” declară Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

Optimismul piere însă odată ce ajungi la faţa locului. Mai sunt multe de făcut la reabilitarea unor bastioane interioare, la consolidarea și conservarea camerelor, la montarea instalațiilor electrice, dar și la reabilitarea aleilor pietonale.

Muncitor: „Ohoo, mai avem. Mai avem un pic.”

Reporter: „Un pic o lună, sau un pic 3 luni?”

Muncitor: „Un pic...1 lună și mai mult.”

Reporter: „Adică numai la anul?”

Muncitor: „Păi termenul îi până la sfârșitul lunii, dar nu cred că îi...”

Cu mai puțin de 1 lună înainte de termenul de finalizare a proiectului, lucrările sunt departe de a fi gata. Se lucrează încă la poarta de acces numărul 1, aceeași situație este și la poarta de acces numărul 2, după care drumul de legătură între cele 2 va trebui pavat

Poate o să ne bucurăm la primăvară și de un oraș mai primitor și de o cetate funcțională”, spune un localnic.

Localnic: Lipsa de fonduri, un pic și neglijența, îs mai multe chestii care contează în toată chestia asta.”

Localnic: „Ar fi foarte bine dacă ar fi mai repede făcută, dar nu vedeți, cu toate se întârzie, și cu astea prin oraș, or zis că îs gata în noiembrie și vine iarna și ne-o prins cu săpături.”

Cetatea Devei este atestată documentar din anul 1269, însă aici arheologii au descoperit urme de locuire chiar din neolitic și perioada bronzului. În 1849, magazia de pulbere din interior a explodat. Cetatea a fost atunci părăsită şi abandonată. Ultima renovare mai amplă a avut loc în anii 50, când au fost conservate ruinele şi amenajat drumul de acces spre cetate.