Sari la conținut

Christopher Lee a murit la 93 de ani. Celebru pentru rolul contelui Dracula, are o carieră de Cartea Recordurilor

 © FOTO: GETTYIMAGES

Cunoscut publicului mai tânăr pentru rolurile vrăjitorului malefic Saruman, din trilogia Stăpânul Inelelor, şi Contele Dooku din Războiul Stelelor, actorul a devenit celebru în anii 50 pentru rolul contelui Dracula sau al monstrului Frankenstein.

Născut în 1922, Christopher Lee a debutat ca actor în 1947 și a jucat în peste 250 de filme. Rolurile negative i s-au potrivit cel mai bine. Și-a demonstrat însă versatilitatea ca actor în comedii precum 1941 sau Gremlins 2.

A mai jucat în varianta din 1973 a filmului Cei trei muschetari și în Jinnah, pe care îl considera unul dintre cele mai importante filme ale sale (1997).

Christopher Lee a murit duminică, la un spital din Londra, unde fusese internat pentru probleme respiratorii și cardiace.

Decizia de a nu informa imediat presa în legătură cu decesul legendarului actor britanic a aparţinut soţiei sale, Birgit Kroncke, care a preferat ca moartea şi înmormântarea soţului ei să rămână o chestiune privată. Christopher Lee şi Birgit Kroncke erau căsătoriţi din anul 1951.

Christopher Lee și soția sa, Birgit Kroncke © FOTO: GETTYIMAGES

Suntem profund îndurerați că Sir Christopher Lee a încetat din viață”, a reacționat, joi, Institutul Britanic de Film pe contul de Twitter.

Pentru serviciile sale în domeniul artei dramatice, dar și în cel al activităților de caritate, a fost făcut Cavaler în 2009.

Pe lângă cariera cinematografică, Christopher Lee s-a remarcat şi ca muzician și regizor, dar şi ca militar. El a făcut parte dintr-o echipă specială de comando în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în grad de comandor.

A fost un colaborator constant al regizorului Tim Burton, care l-a distribuit într-o serie de filme de succes, precum Legenda călăreţului fără cap/ Sleepy Hallow, Mireasa moartă/ Corpse Bride, Charlie şi Fabrica de ciocolată/ Charlie and the Chocolate Factory, Alice în Ţara Minunilor/ Alice in Wonderland şi Umbre întunecate/ Dark Shadows.

În 2011, a jucat alături de actriţa Hilary Swank în thrillerul Inamicul din umbră/ The Resident.

Ultimul său film este o peliculă ce nu a fost încă lansată, drama fantasy Angels in Notting Hill, în care a interpretat rolul unui zeu care păzeşte Universul. Ar fi trebuit să joace şi într-o dramă inspirată din atentatele de la 11 septembrie 2001, alături de Uma Thurman, însă acel film nu a intrat încă în producţie, scrie Mediafax.

„Metalist” la 92 de ani

Actorul Christopher Lee a avut și mai multe incursiuni în muzica rock în ultimii ani, înregistrând câteva colaborări cu trupele Manowar şi Rhapsody of Fire, dar şi două albume cu colinde de Crăciun, interpretate în stilul heavy metal.

Iubitor de operă, Sir Cristopher s-a lansat în cariera de muzician în anii '90, cu un album de melodii de pe Broadway. Actorul britanic a lansat în 2010 un album de metal simfonic despre viaţa lui Carol cel Mare, intitulat „Charlemagne: By the Sword and the Cross”. Christopher Lee susţinea că era un descendent al lui Carol cel Mare şi că a înregistrat acest album în onoarea ilustrului său strămoş. A obținut cu acest album un premiu de la revista de specialitate Metal Hammer.

Starul britanic a lansat în 2013 o continuare a acestui material discografic, albumul heavy metal "Charlemagne: The Omens of Death", chiar în ziua în care a împlinit vârsta de 91 de ani, pe 27 mai.

Și-a marcat, de altfel, și a 92-a aniversare lansând un album de cover-uri din heavy metal, notează BBC online.

La sfârşitul anului 2014, Christopher Lee a lansat un nou single de Crăciun, un cover heavy metal al piesei "Hark! The Herald Angels Sing", intitulat "Darkest Carols, Faithful Sing".

Christopher Lee a jucat în 275 de filme începând din anul 1946 şi deţine recordul Guinness pentru cele mai multe roluri jucate în cinematografie. Actorul a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic şi a fost recompensat cu premiul Academy Fellowship din partea British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) - considerat cel mai preţios trofeu acordat de instituţia britanică - în anul 2011, dar şi cu BFI Fellowship, cea mai prestigioasă distincţie oferită de Institutul de Film Britanic, în anul 2013.

Pe aceeași temă