Cimitirul Bellu | Monumente lăsate în paragină

Data actualizării: Data publicării:
bellu

Monumentele istorice din Cimitirul Bellu sunt lăsate de izbelişte. Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii ar trebui să dea bani pentru întreţinerea acestora. Nu pot fi însă alocate fonduri din cauza legislaţiei ambigue. Oficiali din minister spun nu e clar cine trebuie dea banii pentru mormintele aflate în proprietate privată, aşa cum sunt cele mai multe de la Bellu.

Un apel pentru salvarea monuntelor istorice din Cimitirul Bellu a făcut şi fostul ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica, în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice de la Academia Română.

Nicolae Noica: “Mesajul pe care eu îl dau aici la Academia Română, cel mai înalt for, este acela că grija faţă de Monumentul Naţional Cimitirul Bellu este o dovadă de respect şi recunoştinţă pentru înaintaşi.”

În partea veche a celui mai cunoscut cimitir istoric din România, monumente opere de artă sunt condamnate la ruină.

Nicolae Noica: „Iată, aici, monumentul lui Grigore G. Cantacuzino, care a fost prim-ministru şi şi-a făcut acest cavou care este proiectat de arhitectul Ion Mincu. Uitaţi-vă ce lucrare monumentală!”

Nicolae Noica: „Iată mormântul unui general care a luptat în Războiul de Independenţă şi a realizat Marea Unire şi uitaţi-vă starea în care se găseşte! Nu putem să-i citim nici măcar numele.”

Monumentele funerare din Cimitirul Bellu ar trebui reabilitate de Ministerul Culturii si Primaria Capitalei. Oficialii spun însă că legea nu e clară în privinţa cavourilor aflate în proprietate privată, aşa cum sunt cele mai multe din cimitirul Bellu. Concret, nu este precizat clar că şi monumentele private pot fi reparate cu bani de la stat.

Ştefan Bâlici, director Institutul Naţional al Patrimoniului: „Ar trebui să existe un cadru unic de finanţare indiferent de regimul de proprietate, pentru că e o distincţie arbitrară şi care provoacă discriminări în intervenţia statului pentru protejarea patrimoniului.”

O altă variantă pentru ca monumentele să fie reabilitate cu bani de a stat ar fi introducerea cimitirului în circuitul turistic. Franţa şi Cehia sunt exemple în acest sens.

Dan Berindei, istoric: „Este, în fond, începutul domniei lui Cuza, un rezervor al personalităţilor de acum 150 de ani. Sunt puţine cimitire care au un număr atât de însemnat de personalităţi cum este Cimitirul Bellu.”

Cimitirul Bellu are peste 300 de morminte realizate de arhitecţi celebri. Primăria Capitalei nu are în prezent o statistică a monumentelor care ar avea nevoie de reparaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri