Sari la conținut

Cine a fost ultima mare cântăreață cu personalitate, în viziunea lui Bob Dylan

Bob Dylan consideră că Amy Winehouse, cântăreața britanică moartă prematur, la numai 27 de ani, este ultima mare artistă care a dat dovadă de personalitate. Laureatul premiului Nobel pentru literatură a făcut această declarație în cadrul unui interviu - gest rarisim - publicat joi pe site-ul său de internet, relatează AFP, preluată de Agerpres.

17th Annual Critics' Choice Movie Awards - Show

Foto: Gulliver/GettyImages

Într-o lungă discuție cu scriitorul Bill Flanagan, Bob Dylan a vorbit despre Amy Winehouse, cântăreața excentrică care a murit în 2011, la vârsta de 27 de ani.

"Ea a fost ultima mare personalitate", a apreciat Bob Dylan.

În vârstă de 75 de ani, artistul și-a exprimat aprecierea și pentru alte două interprete, Valerie June și Imelda May. Stilurile celor două au influențe de blues și folk.

Fapt mai puțin așteptat, notează AFP, Bob Dylan a părut să-i aprecieze și pe rockerii galezi de la Stereophonics.

Artistul a vorbit în termeni foarte elogioși despre legenda folk-ului Joan Baez, cu care a avut și o relație la un moment dat. Cei doi s-au despărțit în anii '60 și Bob Dylan și-a cerut scuze câteva decenii mai târziu pentru modul în care a tratat-o pe cântăreață.

"Vocea ei era precum cea a sirenelor din insulele grecești. Era suficient numai sunetul vocii ei pentru a te vrăji. Era seducătoare", a spus el. "Trebuia să te legi ca în Odiseea și să-ți astupi urechile pentru a nu o auzi. Te făcea să uiți cine ești", a adăugat Dylan, referindu-se la epopeea lui Ulise scrisă de Homer.

Artistul, foarte zgârcit în a face declarații publice, aproape că nu a vorbit despre premiul Nobel care i-a fost decernat anul trecut, pe care, de altfel, nici nu s-a dus să-l ridice din Suedia.

Bob Dylan a discutat cu Bill Flanagan înainte de lansarea albumului său "Triplicate", la 31 martie, pe care cântă melodii ale lui Frank Sinatra.

Pentru Bob Dylan, reinterpretarea muzicii este o parte integrantă a creativității. "Există mereu precedente, aproape totul este copia a altceva", a afirmat el, subliniind că autorii cântecelor se inspiră uneori dintr-un articol de presă, un panou sau un roman. "Odată ce îți vine ideea, tot ceea ce vezi, citești, guști sau simți devine o aluzie. Este arta de a transforma lucrurile", a spus el.

"Nu servești cu adevărat arta, arta te servește pe tine, iar asta nu este, în orice caz, decât o expresie a vieții, nu viața reală", a mai declarat cântărețul.

În interviu el vorbește și despre reputația lui de artist nepoliticos, dezagreabil cu ceilalți cântăreți cu care împarte scena. "De ce ar vrea ei să-și petreacă timpul cu mine? Eu stau cu grupul meu atunci când sunt în turneu", a spus Bon Dylan.