Video&Foto Cine este Bestia din Kaunas?

Data publicării:
expozitie oko ono din kaunas
„Ex It”, expoziția artistei japoneze Yoko Ono din Kaunas, Capitala Culturală Europeană 2022 Foto: Profimedia Images

Bestia din Kaunas creează confuzie. Cei care ajung în vechea capitală a Lituaniei pot participa la expediţia de descoperire a Bestiei. Dar cine este ea? Cum se lămurește misterul?

Bestia este un monstru nedefinit care a devenit simbolul capitalei culturale europene din 2022.

40 de festivaluri, 60 de expoziții, 250 de evenimente de artă și 250 de concerte se vor derula anul acesta în orașul lituanian Kaunas, care este Capitala Culturală Europeană. Vizitatorii din toată lumea sunt așteptați să descopere proiecte fascinante și poate cel mai spectaculos dintre toate este mitul Bestiei. Dar ce fel de animal mitologic trăiește acolo?

„Fiecare oraș, inclusiv fiecare oraș din România, este o fiară. Pentru că un oraș este un organism viu compus din bucăți vii sau nefolosite de străzi, mașini, copaci, furnizare de electricitate, oameni, plante, animale, câini și pisici, porumbei, toată lumea, totul se mișcă tot timpul. Acesta este orașul pentru tine. Așadar, Bestia din Kaunas este o metaforă pentru fiecare oraș”, explică Rytis Zemkauskas, curator.

La ceremonia de inaugurare a Capitalei Culturii Europene au participat 40 de mii de oameni și au fost salutați de președintele Lituaniei, dar și de șefa Comisiei Euopene, Ursula Von der Lyen.

Yoko Ono, expoziție cu 100 de sicrie 

Sunt nume mari ale culturii internaţionale care expun lucrări la Kaunas.

Artistul sud-african William Kentridge, cunoscut pentru lucrările sale despre efectele Apartheidului, a adus Africa în mijlocul Europei printr-un proiect făcut special pentru capitala culturală.

Yoko Ono expune în holul Băncii Naționale o instalație care este o imagine puternică a urmărilor unui război sau dezastru natural, o metaforă a rezistenței vieții și a vitalității naturii.  

„Este vorba de o instalație care constă în 100 de sicrie de diferite dimensiuni, care nu este concepută special pentru noi. Instalația a fost expusă pentru prima dată, cred, la Valencia în 1997. Adică acum 24 de ani. Dar ideea este că, indiferent de cum este prezentată, este întotdeauna aceeași configurație, cu aceste sicrie în care sunt plantați copaci vii. Și în funcție de țara în care a fost prezentată, copacii se pot schimba, pentru că în Portugalia erau măslini. În cazul nostru, ne-am gândit să avem niște arbori locali, așa că avem pini și mesteceni, pentru că expoziția este deschisă până în septembrie, bineînțeles, în această perioadă, expoziția va arăta şi procesele sale naturale, copacii vor începe să înfrunzeasă şi să îşi vadă de viața lor”, explică Kęstutis Kuizinas, directorul Centrului de Artă.  

Istoria orașului Kaunas este legată de istoria evreilor dispăruți în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Memoria lor este omagiată printr-o serie de graffiti-uri de mari dimesiuni, răspândite prin tot orașul.

Capitala Culturală Europeană are ce să ofere vizitatorilor și îndemnul este: veniți la Kaunas să descoperiți Bestia!

Kaunas, capitală culturală europeană în 2022 Foto: Profimedia Images
Kaunas, capitală culturală europeană în 2022 Foto: Profimedia Images

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri