Clădiri istorice din București, lăsate ani de zile în paragină, vor fi consolidate

Data publicării:
cladiri istorice d consolidat

Patru monumente istorice din Capitală, lăsate ani la rând să se degradeze, primesc anul acesta o nouă şansă de la autorităţi. Hotelul Concordia din Centrul Vechi, Hanul Solacolu de pe Calea Moşilor şi casele memoriale Eliade şi Miclescu intră în reabilitare.

Acum mai bine de 140 de ani, la hanul Solacolu pornea răscoala ce a dus la obţinerea autonomiei Bugariei faţă de Imperiul Otoman. În clădirea de pe Calea Moşilor a funcţionat prima fabrică de paste din Bucureşti. A fost şi moară de grâu, însă n-a avut succes în faţa Morii lui Asan, puternic tehnologizată pentru acele timpuri. Astăzi, la fel ca multe alte clădiri de patrimoniu din Bucureşti, imobilul emblematic pentru secolul al XIX-lea nu mai are nici uşi, nici ferestre, iar din 2009, nici acoperiş.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859 la comanda fraţilor Solacolu din Istanbul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, construcţia a fost grav afectată de un incendiu, însă şi-a păstrat caracterul de locuinţă până spre sfârșitul anilor '80, cand a fost în pericol de demolare.

Până la începutul anilor '90, sute de oameni locuiau la numerele 134 - 134A de pe Calea Moşilor.

În urmă cu 16 ani, statul român a restituit hanul urmaşilor familiei Solacolu.

După retrocedarea din 2003, ministerul Culturii sau Primăria Capitalei, au spus că vor să-şi exercite dreptul de preemţiune şi că drept urmare ei vor investi în acest imobil şi nu s-a întâmplat nimic până în anul 2016. Situaţia este cea pe care o vedem astăzi. Un imobil care riscă să se prăbuşească peste linia de tramvai”, declară Edmond Niculușcă, Asociația Română pentru Cultură.

Și Hotelul Concordia, clădirea în care s-a născut România modernă este într-o stare deplorabilă.

E pur şi simplu inacceptabil că, de zeci de ani, locul unde s-a stabilit dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza se află în starea în care e azi”, spune Edmond Niculușcă, Asociația Română pentru Cultură.

Autorităţile promit însă că vara aceasta, vor începe lucrările de consolidare.

Imediat dupa ce primim aviz de la Ministerul Culturii, este deja contractată o casă de avocatură care se ocupă de exproprieri, merge și face evaluarea imobilelor respective, conform grilei notariale. Venim în Consiliul general, primim acceptul și, din momentul acela, se trece la notificarea proprietarilor şi la exproprieri. Direcţia de Cultură se va ocupa de absolut tot, expertiză, execuţia lucrărilor”, spune Marius Coaje, consilier al primarului general.

Pe lângă Hanul Solacolu şi Hotelul Concordia, ar urma să înceapă şi renovarea Casei Miclescu şi a imobilului în care a locuit Mircea Eliade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri