Sari la conținut

Coloana Infinitului, "victima" unui angajat plin de zel

Cel care a încercat să spele Coloana Infinitului este un angajat al Direcţiei de Servicii Comunale din cadrul Primăriei Târgu Jiu, care susţine că n-a făcut decât să urmeze sarcinile de serviciu.

Şefii lui au însă altă variantă şi dau de înţeles că a fost vorba de un exces de zel. Cert este că primăria a început o anchetă în acest caz, pentru că legea spune clar că la operele lui Constantin Brâncuşi nu se poate interveni decât cu acordul sau implicarea Centrului care poartă numele marelui sculptor român.

Acest incident este cel puţin surprinzător, pentru că acum mai puţin de o săptămână, Coloana Infinitului şi alte sculpturi semnate Brâncuşi au fost analizate cu aparate laser şi alte dispozitive performante, tocmai pentru ca orice procedură de restaurare să fie făcută eficient, în încercarea de a reintroduce operele în patrimoniul UNESCO.

Martorii susţin că angajatul Direcţiei de Servicii Comunale încerca, de fapt, să şteargă inscripţiile de pe monument - o misiune imposibilă, din moment ce acestea sunt scrijelite.

Coloana Infinitului a fost restaurată ultima oară în urmă cu 15 ani. De-a lungul timpului, turiştii au simţit nevoia să îşi scrie numele chiar pe monumentul istoric. Astfel, au apărut mai multe scrijelituri cu mai multe nume.

În urmă cu doi ani, o altă operă semnată Brâncuşi - Poarta Sărutului a fost spălată cu jet de apă, iar operaţiunea s-a finalizat cu apariţia unor pete galbene pe monument. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere în acest caz.