Comori românești la Budapesta

Data publicării:
carti

Un avocat român din Ungaria şi-a dedicat viaţa colecţionării tipăriturilor din secolele al 16-lea şi al 17-lea. Multe dintre ele sunt texte româneşti unice. Biblioteca Naţională din Budapesta a organizat o expoziţie cu cele mai valoroase dintre ele. Cine vrea să le vadă poate merge acolo până la finalul anului.

Una din personalităţile cu o contribuţie deosebită la fondul cultural ungar a fost avocatul de origine română Gyula Todoreszku. Fiul unui negustor bogat, a devenit şi el foarte înstărit, şi a investit mare parte a averii sale în cărţi vechi. Ele au fost donate după moartea sa în întregime bibliotecii naţionale de către soţia sa. Anul acesta se aniversează 150 de ani de la naşterea sa, iar cu acest prilej Biblioteca Naţională a organizat o expoziţie dedicată vieţii şi colecţiei lui Todoreszku. Cele mai valoroase sunt piesele chirilice, peste 500 de tipărituri din secolele 17-18, multe dintre ele în limba română.

„Există două centre importante, Biblioteca Universitară, acolo sunt 81, în Biblioteca Naţională, doar în această colecţie 225, deci putem spune că aceasta este cea mai mare colecţie de tiparituri cirilice din lume, în afara României”, spune Levente Nagy, cercetător.

În total, Gyula Todoreszku a colecţionat peste 2.000 de cărţi şi tipărituri. Avocatul era un pasionat al vremurilor trecute: pe lângă cumpărarea de cărţi, el le şi restaura şi colecţiona filigrane, indispensabile pentru identificarea fragmentelor de cărţi.

„Putem vedea şi de aici că Todorescu era un om de ştiinţă modern, nu doar pe planul bibliofiliei, dar se ocupa de toate detaiile legate de cărţile vechi”, spune Bernadett Varga, cercetător la Biblioteca Naţională.

Importanţa colecţiei Todoreszku este dată şi de faptul că aici găsim 20-25 de cărţi vechi unicat, pe care le cunoaştem doar pentru că eu fost recuperate cândva de avocatul român.

O parte a acestei colecții poate fi vizitată la biblioteca națională ungară până la data de 16 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri