Sari la conținut
News Alert

Consilierii ministrului Culturii nu ştiu ce susţin

Mari bătăi de cap pentru consilierii Ministrului Culturii care au încercat să le explice senatorilor din comisia de specialitate prevederile unui proiect de ordonanţă. Propunerea, care introduce taxe noi furnizorilor de telefonie şi internet, se află deja în dezbatere publică.

Prezentarea făcută de consilierii ministrului Corina Şuteu nu i-a convins de la început pe senatori.

Tudor Barbu, senator PNL: "Domnule consilier, vă pierdeţi în detalii şi vă faceţi un deserviciu. Eu vă propun, ca şi domnul preşedinte, să rămâneţi punctual pe articolul din ordonanţă. Ce modifică. Adică ar fi bine să înlocuiţi frazele cu propoziţii sau cu subordonate puţine."

Ministrul vrea să ajute industria cinematografică românească impunând o taxă furnizorilor de internet. Consilierii săi nu au ştiut să explice cum s-ar aplica aceasta, ceea ce a dus la dialoguri aproape absurde.

Senator: "1% din cifra de afaceri a companiei?"

Oana Radu, consilier al ministrului Culturii: "Din tarifele serviciilor internet. Nu e vorba..."

Senator: "Din tarife?"

Oana Radu, consilier al ministrului Culturii: "Care prevede... Care prevede sursele fondului. Include la litera J următoarele prevederi. Colectarea unei contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă..."

Senator: "Din cifra de afaceri, nu din profitul realizat?"

Oana Radu, consilier al ministrului Culturii: "Da, din cifra de afaceri."

Un alt reprezentant al ministerului interpretează altfel proiectul: "E o taxă pe consum. Este vorba de abonamentul de date. Nu este cifră de afaceri."

Senatorii au vrut să afle şi de ce este necesară o ordonanţă de urgenţă.

Corina Şuteu, ministrul Culturii: "Este în paralel cu un sentiment de urgenţă legat de nişte blocaje."

Georgică Severin, preşedintele Comisiei de Cultură din Senat: "Nu mă pot abţine. Urgenţele se stabilesc în termeni constituţionali, nu pe sentimente. Cu toată dragostea pentru industria cinematografică."

Nu doar serviciile de internet s-ar putea scumpi în urma adoptării acestui proiect. Şi preţul biletelor la cinema ar putea creşte, în condiţiile în care vor creşte taxele şi pentru aceste instituţii.