Constantin Brâncuși, „powered by” Irina Rimes. CTP: Doamnă Rimes, cântați frumos, dar știți ce e aia „mainstream”?

Data actualizării: Data publicării:
irina rimes

„Mânca-ți-aș! Aș zice: mânca-ți-aș!”, a spus Cristian Tudor Popescu, preluând o vorbă des folosită în zilele noastre de anumite categorii sociale mai puțin înzestrate cultural. Reacția gazetarului a fost prilejuită de citirea unui fragment preluat de pe net în care este prezentat Constantin Brâncuși:

Brâncuși a oglindit, pornind de la obârșia sa țărănească, tradițiile, miturile și magia artei populare românești, împletite cu viziunea asupra vieții, care era influențată atât de Platon, cât și de concepția filosofilor orientali”  - așa este prezentat Constantin Brâncuși pe unele site-uri.

Toată discuția despre Constantin Brâncuși și internet a fost stârnită de unul dintre subiectele controversate ale zilei. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a surprins, vineri, anunțând că a decis să o numească pe tânăra cântăreață Irina Rimes ambasador onorific al Zilei Internaționale Brâncuși 2020. Artista din Republica Moldova spune că poate nu este ea cea mai bună alegere, dar promite că le va vorbi fanilor pe rețelele sociale despre valorile culturii românești. Bogdan Gheorghiu a justificat numirea arătând că este o situație win-win, în care a vrut să profite de popularitatea cântăreței pentru a-l promova pe Brâncuși. Acțiunea și-a atins scopul, tocmai pentru că toată lumea vorbește acum despre acest eveniment și despre Brâncuși, iar căutarea cuvântului „Constantin Brâncuși” a intrat în Google Trends.

Ziua sculptorului Constantin Brâncuși este sărbătorită miercuri, 19 februarie.

Când „pavianul” și Brâncuși intră în Google Trends

„Eu am avut o idee similară înaintea domnului ăsta de la Cultură, care văz că acum a scos capul. Până acum, îl apreciam pentru faptul că stă la apă adâncă, stă acolo, la Cultură, bani nu sunt prea mulți... E, în sfârșit, a scos și dânsul capul să se afirme, a spus că dom'le, dacă Ion Ștefan (cel de la Dezvoltare) a scos capul, haide, domnule, să ies și eu cu ceva! Și iese cu asta” - a comentat ironic gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Eu am avut o idee la fel de bună, chiar mai bună: păi, știți câte accesări pe Google a avut pavian? Cuvântul pavian. După ce am comparat coafura doamnei Dăncilă cu podoaba capilară a maimuței în chestiune? Enorm! Au apărut după aceea știri, în pagina de analiză media, ș.a.m.d: Domnule, formidabil, un spike pe Google, toată lumea căuta să vadă pavianul, senzațional!” - a continuat gazetarul.

„E, nu e nicio deosebire între căutarea pavianului și căutarea pe Google a lui Constantin Brâncuși, acum, powered by Irina Rimes, adică garantat de Irina Rimes. Eu n-am nicio problemă cu doamna că vorbește cu accent moldovenesc. Chiar îmi place. E dulșe accentul ăsta moldovenesc (...) Dar doamna Rimes a spus „eu sunt mai mainstream la un moment dat. Doamnă Rimes, cântați frumos, dar știți ce e aia mainstream? Din moment ce spuneți că dvs sunteți mainstream și dup-aia vorbiți de Brâncuși, că ați fost văduvită de informații în legătură cu el, deci a fost ceva nișat, ceva în margine  - că mainstream asta înseamnă, curent principal, nu ceva la care să aveți acces - deci dvs sunteți mainstream și Brâncuși e margine!” - a spus Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.

De ce n-a fost numit ambasador Selly? Rupea Google-ul, domnule!

Au crescut în momentul ăsta accesările pe Google la Constantin Brâncuși - a fost argumentul ministrului. „Ăia care au avut nevoie de doamna Rimes mainstream ca să acceseze Constantin Brâncuși credeți că au avut sau vor avea vreo treabă în continuare cu Constantin Brâncuși? N-au descoperit nimic, au dat un clic! Nu le va rămâne nimic în creier în legătură cu Constantin Brâncuși!” - consideră CTP. „Dacă doreai, de pildă, și mai multe accesări pe Google la Constantin Brâncuși, de ce nu a fost numit ambasador vloggerul Selly? Păi, se rupea Google-ul, domnule!” -  a adăugat gazetarul.

„Formidabil! Les grands esprits toujours se rencontrent! (Marile spirite întotdeauna se întâlnesc - n.r.). Da, domnule, deci uite, doamna Rimes a ajuns la aceeași concluzie!”, a exclamat ironic CTP la observația că și Irina Rimes a pus aceeași întrebare - de ce nu a fost ales grupul „5Gang” în locul ei.

Mai exista o soluție, mai amărâtă, așa: Andrei Pleșu

„Sau mai exista o soluție, eu știu, mai amărâtă, așa, care poate nu făcea atâtea accesări pe Google. De pildă, să fie numit ambasador al lui Constantin Brîncuși Andrei Pleșu. Andrei Pleșu este unul dintre cei mai buni critici de artă pe care i-a avut România vreodată. L-a sunat cineva de la Ministerul Culturii pe Andrei Pleșu, rugându-l să fie ambasador Constantin Brâncuși?” - se întreabă CTP.

Credeți că tinerii, publicul Irina Rimes și 5Gang, au auzit de Andrei Pleșu? a fost întrebat CTP.  Unii da, crede gazetarul. „Tinerii, în povestea asta, chiar n-au niciun fel de amestec, nici cu Constantin Brâncuși powered by Irina Rimes - nu! Irina Rimes nu-i face nimic lui Constantin Brâncuși, nu se poate atinge de Brâncuși Irina Rimes și și recunoaște lucrul ăsta. În schimb, dacă el ar fi fost prezentat acestor tineri de către Andrei Pleșu, vă garantez eu că ar fi rămas un număr - nu foarte mare, dar ar fi rămas un număr de tineri pentru care Brâncuși nu va mai fi de acum înainte doar o căutare pe Google. Dacă ar fi vorbit despre el Andrei Pleșu și l-ar fi prezentat. Sunt sigur că nu i-a dat nimeni niciun telefon de la Ministerul Culturii”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

La o altă remarcă a ministrului culturii, care a spus că în modul acesta a vrut să se adapteze prezentului, Cristian Tudor Popescu a comentat: „Păi de ce nu le-au cerut acelor băieți de la 5Gang, ăia, cu Selly în frunte, să facă o melodie despre Constantin Brâncuși?”

Constantin Brâncuși, batjocorit de România

Constantin Brâncuși a fost batjocorit de România, începând cu anii '50, când oferta lui Constantin Brâncuși de a dona statului român operele din Franța a fost respinsă de un comitet închegat de tovarăși, și sfârșind cu măreața inițiativă a guvernului Cioloș de cumpărare a Cumințeniei Pământului cu donații de la cetățeni - spune gazetarul.

 

Întrebarea e dacă nu e mai bine că utilizatorul de online, care nu a auzit vreodată de Brâncuși, dă un clic și află măcar că a fost un sculptor. Decât deloc? „Nu, mai bine deloc decât așa!”, este de părere CTP. „Asta este o nouă bătaie de joc la adresa lui Brâncuși, după cele pe care le-am enumerat”, a adăugat gazetarul. 

Întrebat dacă n-o fi cumva vorba despre o stângăcie a ministrului, Cristian Tudor Popescu a fost tranșant: „Nu, domnule, este dorința acestui ins de a se arăta și el cu ceva, de a se afirma, uite, asta fac eu, mă duc pe net acuma, agit tinerii cu Brâncuși, sunt modern, mă duc pe net, asta este, a zis să facă și el ceva. Și a făcut această bătaie de joc la adresa lui Brâncuși”, a conchis CTP.

Citiți și:  CTP, comentariu ironic după votul inedit de la Primăria Capitalei: Se referă la „Prințesa inimilor”

CTP desfiinţează raportul despre erorile PSD: Se foloseşte de cadavrul politic al lui Liviu Dragnea pentru a prosti din nou oamenii

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri