Sari la conținut

Contract până la sfârşitul anului pentru Cuminţenia Pământului

Muzeul Naţional de Artă al României a prelungit contractul de comodat pentru sculptura „Cuminţenia Pământului” până la finalul acestui an, a confirmat avocatul proprietarilor operei lui Constantin Brâncuşi, Bogdan Grabowski.

cumintenia pamantului

Foto: InquamPhotos

La începutul acestui an, avocatul proprietarilor sculpturii a declarat pentru News.ro că opera de artă a lui Constantin Brâncuşi se află într-o cutie la MNAR şi a precizat că muzeul a refuzat comodatul de 6 luni, preferând să semneze unul pentru o lună. MNAR a semnat un contract până la 31 decembrie 2016, care a fost prelungit până la finalul lunii ianuarie.

„Contractul de comodat pentru «Cuminţenia Pământului» s-a prelungit acum până la sfârşitul anului. Cu cei de la muzeu nu putem discuta despre preempţiune şi alte lucruri... Ministerul nu ne-a dat niciun semn până acum, cred că sunt ocupaţi cu alte lucruri”, a declarat Bogdan Grabowski. Avocatul a spus că proprietarii - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu - aşteaptă un răspuns ferm din partea statului privind achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”, pentru care şi-a exprimat dorinţa de a îşi exercita dreptul de preempţiune în martie 2015.

Sculptura „Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. Proprietarii operei de artă, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro şi termenul de 31 octombrie, care apoi a fost prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Până acum, banii nu au fost alocaţi.