Sari la conținut
News Alert

Copiii talentați ai României. La 11 ani, Ada Ciontu are 70 de premii pentru pictură

„Aici voi face totul colorat, iar aici va fi totul alb negru. Copiii aceştia vor intra dintr-o lume alb - negru într-o lume colorată, o lume mai frumoasă şi vor fi mai fericiţi”, explică Ada Ciontu în timp ce desenează.

Ada a început să picteze, ca orice copil, pe când avea doi ani. Pe atunci nimeni nu-şi imagina că lucrările sale vor fi apreciate de specialiştii din întreaga lume şi că puştoaica va câştiga peste 70 de concursuri internaţionale de artă. ONU, UNESCO sau Uniunea Europeană sunt doar câteva dintre instituţiile care au premiat-o pe artista de doar 11 ani.

„În perioada aceea, Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru pace tocmai pentru ajutorul dat de Germania...Greciei. Faptul că Ada a folosit culori foarte vii care exprimă bucuria şi dorinţa de împăcare...a reprezentat un băieţel grec împăcându-se cu o fetiţă din Germania. Cred că au apreciat faptul că pacea este universală şi poate fi transmisă în orice limbă europeană”, explică Mihaela Ciontu, mama Adei.

„Îmi place să fac personaje fericite pentru că îmi place să fie armonie între personaje şi în lucrare..,să fie pace”, confirmă mica artistă.

„A creat practic o uniune, o comunicare între toţi copiii din ţările Europei, pe care i-a îmbrăcat în costume tradiţionale şi pentru care a căutat mesaje de pace scrise în fiecare limbă din Uniunea Europeană”, spune mama Adei.

Pe Ada au inspirat-o întotdeauna oamenii care au promovat pacea şi educaţia în lume. Malala, laureata premiului Nobel pentru pace în 2014 şi cea mai tânără laureată din istoria de 115 ani a premiilor, este unul dintre exemple.

„A luptat pentru educaţie, şi-a dorit foarte mult să înveţe şi am făcut o lucrare, în care ea recicla lucrurile şi cărţile pe care alţii nu le mai foloseau şi le dădea altora care îşi doreau să înveţe”, spune Ada Ciontu.

„Lucrările ei sunt atipice în sensul că are nişte personaje suprarealiste, desenate cu mâinile foarte lungi, gâtul foarte lung...redă comunicarea între oameni”, explică Mihaela Ciontu, mama Adei.

Specialiştii în arta considera ca lucrările Adei sunt seamănă cu cele ale pictorului spaniol Salvador Dali, cunoscut pentru promovarea curentului suprarealist. Ada... vrea să-i urmeze exemplul.

„Când pictez simt plăcere, o eliberare...mă relaxez (...) Am câştigat premii de pe tot globul. Europa, America, Asia, Africa şi sper ca mesajul meu să ajungă acolo unde trebuie”, mărturisește tânăra artistă.

Pe aceeași temă