Sari la conținut

Cum să faci o piatră să râdă?

Bolovani cu... fețe zâmbitoare. Haine din piatră de râu. Portofele cu care poți sparge o fereastră. Bucăți de material dur, feliate ca niște mezeluri. Sunt lucrările artistului japonez HIROTOSHI ITO. Cu imaginația fără limite și tehnica uimitoare a cucerit planeta.

Sculptorul se trage dintr-o veche familie de lucrători în piatră: strămoșii săi au practicat acest meșteșug din anul 1879. Cu toate acestea, specializarea sa de la Universitatea de Artă a fost prelucrarea metalului. Totuși, pasiunea pentru pietrele de râu a rămas în picioare încă din copilărie.

„Când era mic, cu tatăl și cu bunicul lui, discutau de acest material spectaculos și tatăl lui se întreba de ce este folosit doar la pietrele funerare, în Japonia. Și, de când era mic, Ito s-a gândit că pietrele pot să aibă și o altă întrebuințare. Așa că a început să culeagă - a fost un adevărat colecționar de pietre - de lângă râul din orașul lui, dar le-a cules doar pe cele care-i spuneau o poveste. Se uita la o piatră și vedea cum îi zâmbește un personaj. Se uita la altă piatră și vedea un tort. Și astfel a început să le sculpteze”, explică Ioana Ciocan, curator.

Să dai unei pietre forma dorită nu este deloc simplu. Tocmai din acest motiv, japonezul recurge la metode inedite.

„E un proces destul de dificil, având în vedere că piatra de râu este o piatră mai specială, iar instrumentele pe care le folosește sunt folosite în stomatologie. Ca să facă toate acele inserții foarte mici. Observăm că expresia a pune fermoar la gură este folosită și în Japonia, întrucât chiar aici, în Galateca, avem două personaje cu fermoar la gură. El încearcă să provoace și zâmbetul privitorilor și de ceea vom vedea făcute din piatră obiecte vestimentare, dar și produse alimentare”, spune Ioana Ciocan.

Și privitorii români au zâmbit la vederea lucrărilor. Faptul că au avut parte de o asemenea expoziție se datorează unei întâmplări.

„Mă uitam liniștită pe Instagram, admirând niște pietre cu dinți, care zâmbeau, (...) și, la 5 minute distanță, am primit un mail de la piatraonline, în care eram întrebată ce-ar fi dacă am putea organiza o expoziție a sculptorului Ito la București. (...) Nu mi-a venit să cred că cineva chiar a avut curajul de a lucra cu un artist japonez. Întrucât este extrem de complicat de adus lucrările, de plătit toate asigurările. Și am avut emoții, ce-i drept, pentru că este piatră, dar rămâne foarte fragilă”, povestește curatorul Ioana Ciocan.

Din fericire, toate cele 15 lucrări au ajuns în siguranță la sediul galeriei Galateca din București. Mai mult, una dintre sculpturi a fost creată special pentru publicul nostru.

„În momentul în care a fost contactat de piatraonline, a fost încântat că urmează să expună în Europa și în România, o țară în care nu expusese niciodată, și-atunci s-a decis să facă o lucrare, un portofel plin cu bani românești. Așa că, pe lângă lucrările lui tradiționale, pe care iubitorii de artă din lume le pot vedea în marile capitale,  (...) la București vedem o lucrare făcută special pentru români”, detaliază Ioana Ciocan.

Dincolo de măiestria cu care-și realizează lucrările, HIROTOSHI ITO mai reușește ceva: niciodată nu vei mai privi la fel o piatră, odată ce ai văzut sculpturile.

„E un exercițiu de imaginație grozav: să iei o piatră și să te gândești în ce-ar putea fi ea transformată”, spune Ioana Ciocan.

Urmăriți în fiecare sâmbătă, de la ora 14.30, emisiunea „Digicult” la Digi24. Arhiva emisiunii, aici

 

Pe aceeași temă