Sari la conținut

"Cumințenia Pământului" a fost transferată la BNR

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 16.45. Opera lui Constantin Brâncuși, “Cumințenia pământului”, a fost transferată astăzi de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Băncii Naționale a României. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii și Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

"Campania pentru achiziționarea operei "Cumințenia pământului" de Constantin Brâncuși este și un demers de natură educațională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conștientizare atât la nivelul instituțiilor publice de cultură, cât și la nivelul societății civile în ceea ce privește rolul artei și al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuși și opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică și identitară. Asumarea responsabilității acestei campanii este un act de curaj în guvernanță. Este o campanie care asumă o serie de riscuri și de responsabilități simbolice", a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00.

Din data de 11 iulie a.c., “Cumințenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naționale a României.


"Urmare a încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Național Cotroceni, în calitate de comodatar, și doamnele Paula Ionescu și Alina Șerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinței sculpturii 'Cumințenia Pământului', azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuși a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale și legislației în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile", se arată într-un comunicat al Muzeului Național Cotroceni transmis, vineri, Agerpres.  

Contactat de News.ro, avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, a precizat că sculptura va fi expusă la BNR, până când statul va deveni proprietar al lucrării. 

”Proprietarii ar fi preferat să se rezolve mult mai simplu”, a spus el, referindu-se la modalitatea găsită de statul român de a strânge suma de 6 milioane de euro din cele 11 care trebuie plătite Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi. ”Cu siguranţă, statul va găsi cumva banii necesari”, a mai declarat Bogdan Grabowski.

Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

Citiți și:

Unde se pot face donații pentru Cumințenia Pământului