Curs de restaurare a bisericilor românești, organizat pentru străini de Fundația „Prințul de Wales”

Data publicării:
cursbiserici

Biserica evanghelică din satul Buneşti datează din secolul al XIV-lea. Zece străini, pasionaţi de arhitectură, participă la finalizarea restaurării acestui monument. Printr-un proiect iniţiat de Fundaţia „Prinţul de Wales”, tinerii învaţă cum să restaureze clădiri folosind metode vechi şi doar materiale naturale: nisip, praf de cărămidă, piatră şi calcar.

„Lucrează cu materiale extrem de simple, aşa cum au fost construite aceste clădiri acum 300 sau 400 de ani”, explică Aura Woodworth, preşedintele Fundaţiei „Prinţul de Wales”.

Unul dintre motivele pentru care la curs a fost aleasă Biserica evanghelică din Buneşti este tocmai vârsta edificiului. Majoritatea studenţilor nu au mai lucrat pe ziduri mai vechi de 600 de ani.

Hendry Rumbold este profesorul care ţine acest curs. A fost decorat de Regina Marii Britanii pentru că a reabilitat mai multe clădiri istorice din Europa. De 16 ani vine în România, după ce s-a îndrăgostit de arhitectura clădirilor de la noi.

„Cu toţii au cunoştinţele teoretice, dar aici este vorba de a lucra efectiv cu mâinile, exact cum făceau meşterii. Pentru prima dată în viaţa lor, trebuie să fotografieze sau să deseneze zidul, să ia o parte din zid jos şi să-l pună înapoi întocmai, dar cu materialele corecte”, spune Hendry Rumbold.

Printre cursanţi este şi Michelle. Vine din Anglia şi vrea să înveţe să restaureze fără ustensile moderne.

Este dificil şi cred că e nevoie de îndemânare. Să am această oportunitate este de necrezut şi este o idee extrem de bună”, afirmă tânăra.

Cursul durează zece zile, iar participanţii plătesc 1.200 de lire. Fundaţia „Prinţul de Wales” are în program cinci cursuri de restaurare. Patru dintre ele sunt însă pentru localnici şi sunt gratuite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri