Sari la conținut

DĂ-TE LA O CARTE. Radu Paraschivescu recomandă „Stoner” de John Williams

William Stoner, fiul unor fermieri din Vestul Mijlociu, se înscrie la Universitatea din Missouri pentru a studia agricultura. Încet-încet, îşi da seama că adevărata sa vocaţie este literatura. Ajuns profesor, va încerca să insufle generaţiilor de studenţi dragostea pentru lecturi, ducând în acelaşi timp o viaţă aparent banală, care capătă însă o valoare universală.

E, de fapt, viaţa majorităţii dintre noi, cu conflictele, singurătăţile, izbânzile şi mai ales înfrângerile noastre într-o lume cel mai adesea potrivnică.

Este o carte care numai pe site-ul Amazon Books a primit în jur de 800 de recenzii, majoritatea pozitive. Este o carte redescoperită, pentru că de la prima ei apariție se împlinește jumătate de veac. Revalorificată, ea a fost transformată acum în best-seller internațional.

Unii văd în ea un fel de Odisee a înstrăinării, alții o rapsodie gershwiniană a tristeții imaritale, a iubirii ratate, a iubirii înfrânate când nu e cazul. Alții văd, în fine, un bildungsroman de tip academic sau omologul transoceanic al romanelor de campus universitar pe care le-au scris în Europa Malcolm Bradbury sau David Lodge, spune Radu Paraschivescu care invită la lectura acestei cărți.