Sari la conținut

DĂ-TE LA O CARTE. Radu Paraschivescu recomandă volumul „În umbra Europei” de Robert D. Kaplan

Volumul „În umbra Europei” a apărut la editura Humanitas, colecția Istorie Contemporană, în traducerea lui Constantin Ardeleanu și Oana Celia Gheorghiu. 

Robert D. Kaplan a venit prima oară în România în anii ’70, în plin Război Rece, pe când era jurnalist, și țara se afla sub regimul lui Nicolae Ceaușescu. A revenit în anii ’80 și ’90 şi, cel mai recent, în urmă cu câteva luni când și-a lansat cartea „În umbra Europei”. Scriitorul și analistul geopolitic a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre crizele cu care se confruntă Europa, pericolul rusesc și campania electorală năucitoare din Statele Unite

Analistul este considerat de New York Times drept un gânditor de calibrul lui Samuel Huntington sau Francis Fukuyama. 

„Cartea este mai mult decât un studiu istoric, ea poate fi și un jurnal de călătorie, poate fi și o carte de analiză istorică, poate fi un studiu al mentalităților românești sau al felului în care s-a schimbat această țară, al vecinătăților ei, al binefacerilor și urgisirilor de care a avut parte. Kaplan este pe de o parte un analist geopolitic, pe de altă parte un om care se pricepe să spună povești. Uneori el își dezbracă haina de analist și își pune tichia de povestitor, de om care te ia cu el în călătorie. Astfel, fie prin drumurile pe care le face neînsoțit prin țară, sau însoțit câteodată de un interpret, fie în urma unor discuții pe care le are cu oameni reprezentativi din România, fie ei jurnaliști, oameni din finanțe, politicieni, actori, gânditori fie din spectrul dreptei fie din stânga, oameni care în mod normal nu prea au comerț unul cu celălalt dar care găsec cu toții în Kaplan un interlocutor amabil și volubil”, a subliniat Radu Paraschivescu. 

Citiți și:
Dă-te la carte Radu Paraschivescu vă recomandă „Prețul aurului”, cartea semnată de fosta gimnastă Maria Olaru
DĂ-TE LA O CARTE. Radu Paraschivescu recomandă volumul colectiv „Uite cine vorbește”
DĂ-TE LA O CARTE. Radu Paraschivescu recomandă „Diavolul din orașul alb”