Daniel Barbu: Povara financiară a restaurării clădirilor din patrimoniul istoric trebuie să stea pe umerii proprietarilor. Situaţiile stranii ale cultelor şi ministerelor care cer bani

Data publicării:
barbu 1

Ministerul Culturii lucrează la un nou cod al patrimoniului. Daniel Barbu, ministrul de resort, a declarat în emisiunea „Kilometrul 0” la Digi24 că actul îi va responsabiliza pe proprietarii de clădiri istorice. Deputatul PNL spune că a luat această decizie pentru că cei care deţin imobile de patrimoniu apelează tot la Ministerul Culturii pentru a le restaura, deşi au suficiente fonduri să facă asta pe cont propriu.

„Şi am găsit situaţii foarte stranii”, spune oficialul, dând un exemplu proaspăt: un minister, „cel mai bogat”, care cere bani de la Cultură chiar dacă are un buget de sute de ori mai mare: „Chiar azi am primit de la un mare minister, cel mai bogat prin fondurile vehiculate, cererea de a fi pus în programul de restaurare sediul ministerului, care e monument istoric. Şi mă gândeam în sinea mea că ei au un buget de 500, 600 de ori mai mare ca cel al Ministerului Culturii... De ce nu alocă o parte infimă pentru restaurarea proprietăţii. Deci toată lumea se bucură la puţinii bani. Nu mai vorbesc, Biserica... (...)

Noi refacem Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Şi din presă aflu că de Sfânta Parascheva se strâng cam două milioane de euro. Deci, ca să zic aşa, ar avea ei înşişi mijloace să îşi repare, să restaureze catedrala. Dar tot la noi vin, tot la buget. E o presiune pe un buget foarte mic. Eu am încercat să le sugerez, dar ştiţi cum e... Noi folosim monumentele (...) dar când e vorba de restaurare, mai bine să ne dea Ministerul Culturii, noi preferăm, de pildă, să facem biserici noi decât să le restaurăm pe cele vechi. Să ne dea statul”, spune Daniel Barbu la Digi24.

Alte declaraţii ale ministrului Culturii la Km0:

- Am moştenit un patrimoniu în stare precară. Niciodată până în epoca comunismului nu au existat programe consistente de restaurare. Nu au existat instituţii - până la comunism - care să vegheze la finanţarea restaurărilor. În acea perioadă au fost sinusoide: momente de intervenţie relativ generoasă sub raportul fondurilor, cu perioade de gravă distrugere a monumentelor.

- Ce vom încerca să rezolvăm prin acest cod al patrimoniului este să îi facem pe proprietari, inclusiv prin mijloace sancţionatorii, să înţeleagă că a deţine o clădire istorică vine cu sarcini, nu e doar o plimbare de plăcere. Ai avantaje - nu mai plăteşti impozitul pe proprietate, dar ai şi responsabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri