Sari la conținut

De ce întârzie montarea monumentelor Centenarului: „Este aici o mâncătorie politică”

Monumentele pe care Primăria Capitalei a plătit zeci de milioane de lei ca să le inaugureze la aniversarea Centenarului, nu pot fi montate. De vină e din birocraţia, spune preşedintele Comisiei Centenar, Răzvan Theodorescu, care îi acuză pe urbaniştii Primăriei Capitalei că nu-şi fac treaba.

Cu nici opt luni până la aniversarea Marii Uniri de la 1918, Preşedintele Comisiei Centenar, academicianul Răzvan Theodorescu, spune că în Primăria Capitalei există interese care împiedică inaugurarea monumentelor dedicate Centenarului.

Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: Direcţia de Urbanism a Municipiului nu a dat încă avizele necesare. Nu vreau să mă gândesc că există oameni care, în interiorul primăriei, ar dori ca primăria să nu facă ceva important. Eu cred că este aici o mâncătorie politică. Servicii ale Municipalităţii nu îşi fac datoria. Până la urmă asta este!

Primăria Capitalei i-a plătit sculptorului Florin Codre 17 milioane de lei pentru statuia ecvestră Regele Ferdinand I. Aflat în Franţa, artistul anunţă că lucrarea sa este în grafic şi că, din punctul său de vedere, poate fi montată anul acesta, conform contractului. Aşteaptă însă avizele Direcţiei de Urbanism.

Florin Codre, sculptor: În ceea ce mă priveşte, lucrarea e în calendar. Contractul meu este ultra-respectat. Beneficiarul trebuie să aibă aprobările pentru toate cele. Totul depinde de beneficiar. Eu sunt în grafic cu totul.

Cea mai complexă lucrare comandată de municipalitate pentru Centenar este ansamblul monumental I.C. Brătianu: 15 metri înălţime, 7 piese din bronz, 60 de tone. Primăria îi alocă 8 milioane de lei, iar sculptorul Ionel Stoicescu îl reface integral, după lucrarea realizată de francezul Paul Dubois la 1903. Postamentul de 9 metri înălţime este deja realizat şi depozitat într-un atelier din Simeria, iar trei dintre statuile secundare sunt turnate în bronz. Artistul aşteaptă avizele pentru montarea lucrării pe locul istoric, din rondul Pieţei Universităţii, cum prevede contractul.

Ionel Stoicescu, sculptor: Statuia va fi gata la sfârşitul anului. Aşteptăm cu nerăbdare să se termine toate demersurile legate de urbanism, pentru amplasare. Sunt discuţii între Primărie şi Metrou, din câte ştiu. Timpul, într-adevăr, şi după părerea mea, este scurt.

Academicianul Răzvan Theodorescu e de părere că cele două lucrări, în valoare totală de 27 de milioane de lei, nu vor fi montate până în decembrie, dacă funcţionarii Comisiei de Urbanism nu avizează urgent documentaţia tehnică.

Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei Centenar: S-ar putea ca din cauza acestei birocraţii a unor direcţii ale municipalităţii să fim în situaţia, la care nici nu vreau să mă gândesc, în care să nu putem inaugura aceste monumente. Dacă această Comisie de Urbanism nu grăbeşte, nu soluţionează aceste probleme într-o lună, două? Este compromisă inaugurarea acestor monumente în acest an.

Sorin Gabrea, consilierul pe probleme de urbanism al Primarului General al Capitalei, anunţă că documentaţia tehnică necesară amplasării monumentelor de for public va fi gata la timp. Statuia lui Ferdinand I va fi amplasată în zona Kiseleff - Bulevardul Aviatorilor. Iar locul exact unde va fi montat ansamblul I. C. Brătianu va fi anunţat săptămâna viitoare, după ce Comisia de Urbanism îi va prezenta Primarului General un raport în acest sens.