Sari la conținut

Demascarea torționarilor, misiune dificilă. Cum se face dreptate pentru victimele comunismului? 

Maria Schmidt a reuşit să înfiinţeze în Ungaria prima instituţie care să prezinte publicului larg ororile regimului înlăturat de la putere în 1989. „Am creat în anul 2002 acest muzeu numit Casa Terorii. Atunci a fost pentru prima dată când victimele din perioada comunistă au devenit subiect de interes. 30.000 de oameni au participat la ceremonia de deschidere”, a spus Maria Schmidt, directorul muzeului „Casa terorii", Budapesta.

În România, nu a existat un proces al crimelor comunismului. Abia, după două decenii şi jumătate, parchetul militar a deschis o anchetă pentru a afla cine se face vinovat de moartea a peste 3500 de oameni. Istoricul maghiar crede că nu e prea trâziu.

„Trebuie să arătăm că atunci când sunt comise crime împotriva oamenilor nevinovaţi, acestea vor fi pedepsite. Chiar dacă trec 60 - 70 de ani, ele vor fi pedepsite!”, a mai spus Maria Schmidt

Polonia, ţara care s-a aflat atât sub ocupaţie nazistă, cât şi sub cea sovietică, a înfiinţat în urmă cu 14 ani un institut care să-i aducă în faţa legii pe torţionari. Regimul comunist a ucis peste 50 de mii de polonezi. Toată elita intelectuală a fost trimisă pentru exterminare în lagărele de muncă din Siberia sau Kazakstan. Până astăzi, au fost finalizate 10 mii de anchete şi audiaţi 80 de mii de martori.

În ultimele săptămâni am avut cel puţin trei decizii de condamnare pentru criminali din perioada comunistă. Două dintre acestea au fost decizii de condamnare la închisoare. Este un semn că sistemul nostru judiciar se schimbă” , a spus Lukasz Kaminski, preşedintele Institulului Memoriei Naţionale din Polonia.

Institutul condus de Lukasz Kaminski se bucură de o mare susţinere din partea societăţii. Ultimele sondaje plasează instituţia pe locul trei în clasamentul încrederii populaţiei. Despre România, preşedintele Institulului Memoriei Naţionale din Polonia spune că redeschiderea anchetei privind crimele comunismului este un pas important. „Faptul că primele anchete sunt după 25 de ani de la căderea comunismului este foarte târziu, dar totuşi nu e prea târziu”, a spus Lukasz Kaminski.