Sari la conținut

Descoperire arheologică majoră: o barcă primitivă de pe Dunăre

Monoxila, căreia i se mai spune barca primitivă pentru că asemenea ambarcaţiuni au început să fie folosite încă din epoca de piatră, este făcută din lemn dur, ca să fie rezistentă şi durabilă. Strămoşii foloseau astfel de bărci pentru pescuit, transport, dar era şi în vreme de război. Monoxila de la Ostrov a fost descoperită din întâmplare, de câţiva pescari. Transportul ei a fost o adevărată aventură.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Constanţa Oamenii ne-au anunţat imediat ce au găsit-o, a fost ţinută în apă pentru că trebuie să avem grijă cu păstrarea lemnului.

În plus, barca are nevoie de condiţii speciale de păstrare, ca lemnul să nu se usuce şi să crape.

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Constanţa Acest mod de a lucra ambarcaţiunile este foarte vechi, are 4-5000 de ani vechime.

La Muzeul de Marină există o singură monoxilă, descoperită în anii '70 pe cursul Crişului Alb. Are 700 de ani vechime piesa care se află acum la Muzeul Marinei Române. Este una dintre foartele puţine păstrate intacte la nivel european.

Andreea Croitoru, şeful secţiei de Istorie a Muzeului Marinei Române Pentru că aşa cum vedeţi are o lungime considerabilă, fireşte că nu putea intra pe uşă, aşa încât a fost introdusă cu mare grijă pe fereastra încăperii în care este adăpostită şi în ziua de astăzi.

Cei care au găsit monoxila de pe Dunăre ar putea primi 30% din valoarea descoperirii, dar asta, numai după ce un evaluator va stabili exact cât de veche este ambarcaţiunea.

Pe aceeași temă