Desene contra gloanțe, o luptă inegală. Caricaturiștii români condamnă atacul de la publicația Charlie Hebdo

Data publicării:
popas caricaturi

Prietenia caricaturistului Ștefan Popa Popa's cu patru dintre cele mai mari condeie ale echipei decimate de atentatul de la Paris - Stephane Charbonnier, Jean Cabut , Bernard Verlhac şi Georges Wolinski – a început acum 35 de ani.

Luam masa împreună, mergeam la sala de expoziții, desenam fiecare la masa noastra, ne vizitam, aveam păreri, discutam, ne făceam caricaturi reciproce”, își amintește Ştefan Popa Popa Popa's.

Omul de care îl leaga cele mai multe amintiri este Wolinski. S-a aflat pur şi simplu în locul nepotrivit.

Era un om foarte cald Georges Wolinski, eu zic că, efectiv, deși era la pensie, se afla la ședința de redacție”, spune caricaturistul român.

Caricaturile semnate Tignous și Charb, de un umor caustic la adresa tuturor religiilor, i-au transformat pe desenatori în ţinte ale fundamentaliştilor, crede Popa Popa's.

Țin să cred că numai doi dintre ei au făcut vizavi de profet. Este vorba de Tignous și Charb, pentru ca eu nu îl văd pe Wolinski. El a făcut și caricaturi împotriva prostiilor pe care le fac țiganii români în stațiile de Metrou”, adaugă Ștefan Popa Popa's.

Dragoş Muşat, autorul personajului cunoscut în lumea revistei de satiră drept "Tetelu", subliniază, la rândul său, cât de inegală e lupta dintre ziarişti şi atacatori.

Ăsta e răspunsul la un desen. Ei vin cu o mitralieră. Tu ai un pix, ei au un Kalaşnikov”, spune Dragoș Mușat.

Jurnalistul aminteşte că Charlie Hebdo critică prin umor excesele tuturor religiilor, nu doar islamul: „"Este vina lor că ei au făcut aceste glume". Acest raţionament nu este valid. Este, dimpotrivă, aproape un raţionament criminal. Nimeni nu trebuie să moară pentru opinia lui”.

Caricaturistul a realizat şi un desen în care ironizează lupta dintre lumea occidentală şi militanţilor care comit atentate în numele unei credinţe.

Dan Perjosvschi, un alt desenator cu experienţă spune că întreaga lume trebuie să se solidarizeze în jurul tragediei de la Paris şi să nu cedeze chiar şi în faţa unor atacuri atât de barbare.

„Faptul că o caricatură stârneşte atâta ură încât omul care a făcut-o moare e de neînţeles şi de nepermis. Până la urmă, dacă nu avem bufoni şi oameni care spun adevărul chiar mai răstit decât trebuie, ce facem?”, spune Dan Perjovschi.

După tragedia de la Paris, desenatorii din întrega lume au prostestat prin creații proprii față de atacul de la Paris, in care 12 oameni și-au pierdut viața. 

CITIȚI ȘI:

FOTO. Caricaturiștii din întreaga lume reacționează la atacul terorist din Paris

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri