DIGICULT. Adrian Cioroianu, despre femei și cărți: „Nu vii la plajă să citești Dostoievski”

Data publicării:
cioroianu-2

Vară, soare, vacanţă. Şi ceva de citit, la purtător. Fie că vorbim de un autor de premiu Nobel, un best-seller erotic-siropos sau o revistă răsfoită pe repede-nainte, femeile citesc: în parc, la plajă, pe lac sau la terasă.

Femeile citesc mai mult decât bărbaţii. Tot ele, spun studiile de specialitate, sunt cele care cumpără mai multe cărţi. Privind înapoi în istorie însă, lucrurile n-au stat întotdeauna aşa.

„Probabil că, statistic vorbind, femeia intră ceva mai târziu în istoria cititului. Imaginaţi-vă că pe vremea lui Shakespeare, doar 40% din populaţia Angliei ştia să citească, restul de 60% căscau gura-n teatre”, spune Adrian Cioroianu.

Iar dacă existau totuşi femei care ştiau să citească, atunc le era cu stricteţe interzis. Şi asta pentru că secole la rând lectura feminină a fost considerată unealta diavolului. În secolul al XVIII-lea, lectura romanelor libertine îi sugera femeii modele greşite de conduită şi îi alimenta vise nepermise.

Curiozitatea bărbatului de a şti, de a bănui ce gândeşte o femeie, cum se comportă o femeie inclusiv în faţa cărţii nu e deloc nouă, ea e mai veche decât ne putem imagina. Probabil că taina va rămâne intactă pentru că niciun bărbat nu poate ghici efectiv ce este în mintea unei femei atunci când citeşte o carte. nu ştii foarte bine ce e în mintea unei femei nici când stă lângă tine în pat dar când stă în bibliotecă şi e cufundată în visele ei”, este de părere Adrian Cioroianu.

Probabil că o femeie se identifică mai bine cu eroinele unor cărţi. Probabil că ţine de complexitatea reală, complexitate sporită a sufletului feminin în raport cu cel bărbătesc, adică femeia e mult mai nuanţată”, adaugă el.

Despre „păcatul” lecturii

Asocierea lecturii feminine cu viciul şi erotismul a fost surprinsă în operele marilor pictori. Femeia citind este cel mai adesea înfăţişată cu un sân dezgolit, pentru a sublinia păcatul lecturii.

„Sigur că probabil sunt mai multe tablouri cu femei citind decât tablouri cu bărbaţi citind, sincer nu ştiu cât are de-a face cu literatura sau cu plăcerea bărbatului de a portretiza femeia şi, să recunoaştem că o femeie citind e ceva mai poetic decât o femeie curăţând cartofi. Şi slavă Domnului că există în arta europeană inclusiv în arta românească, tablouri reuşite cu femei citind”, adaugă Adrian Cioroianu.

Femeile nu mai citesc pe-ascuns, învăluite în dantele la umbra unui nuc. Cât despre ipostaze romantice la malul mării şi ele s-au pierdut în uitare.

Ce recomandă librarii

Paleta de lectură este vastă. Ce ne recomandă totuşi librarii pentru o vacanţă ideală, din care nu lipseşte cititul?

Dintre autorii străini, Luxomania, o carte plăcută şi relaxantă pentru că dacă e vacanţă nu ne dorim să citim lucruri foarte complicate ci ne îndreptăm mai degrabă către beletristică şi Scrisorar de Mihail Şişkin, o poveste de dragoste”, spune Andra Cărbunaru, de la librăria Bastilia.

Pentru gentuţa de vară.este o carte destul de groasă, este vorba despre Magicianul, o carte specială cu un final imprevizibil”, adaugă ea.

Aş recomanda în primul rând cartea lui Mo Yan, Obosit de viaţă, obosit de moarte pentru că atunci când am citit-o şi am terminat ultima pagină, am fost foarte ispitit să reîncep cartea. O altă recomandare ar fi Regi, războaie şi cocote, o abordare năstruşnică a istoriei lumii, a celor mai importante episoade din istoria lumii”, apreciază Cosmin Crivețeanu. librar la Cărturești.

„Majoritatea clienţilor care ne calcă pragul sunt femei aşa că avem Alexandra Ares, Viaţa mea pe net, este o carte foarte uşoară şi numai bună de luat în călătorieAvem Marele Gatsby care rulează acum în cinema, a apărut şi o reeditare cu imagini din film”, spune Mihai Borangic, de la Diverta. 

Ce nu ar trebui să lectureze femeile la plajă

Sunt anumite genuri şi anumite cărţi ce parcă nu rimează cu soarele, cu susurul mării, cu slipul, cu bronzul, cu nisipul de pe genunchi, de pe pulpe. Nu vii la plajă ca să citeşti Dostoievski, nici nu cred c-am văzut foarte multe doamne sau domnişoare citind Dostoievski pe plajă şi nici nu mi-aş dori să văd astfel de creaturi”, spune Adrian Cioroianu.

Am făcut mereu o paralelă între metrou şi plajă. Să ştiţi că lucrurile sunt foarte echilibrate. Aşa cum într-o garnitură de metrou vezi oameni citind de la Petre Ţuţea până la ziarele de scandal, cam la fel e şi pe plajă”, afirmă istoricul.

Dacă ne gândim la cel mai vândut roman al anului 2012, concluzia este simplă: femeile nu se sfiesc să citească literatură erotică.

50 de umbre ale lui Grey a bătut recordul de vânzări. De altfel, romanul cu temă amoroasă conduce detaşat în topul preferinţelor pentru lectura de plajă.

Sincer să fiu, în faţa unei femei care citeşte pe un mal de mare, între linia costumului de plajă sau de baie şi linia cărţii, parcă sunt ceva mai atras de copertă decât de bikini. Prima dată mă uit la titlul de pe coperta cărţii”, mai spune Adrian Cioroianu.

Pentru la plajă sau pentru vacanţe departe de valurile mării, Digicult vă recomandă: mult umor - Trei într-o barcă, de Jerome K. Jerome, autobiografii savuroase - Băiuţeii de Filip şi Matei Florian şi o carte care miroase a vară, a mere şi a coacăze - Gustul sâmburilor de măr, de Katharina Hagena.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri