Sari la conținut

DIGICULT | Adrian Rugină, omul din spatele scenei

Adrian Rugină era omul din spatele scenei, directorul tehnic. El ştia ce trebuie făcut pentru ca muzica de pe scenă să sune... de nota 10. 

Guido Janssens, prietenul şi colaboratorul lui Adrian Rugină: El era de la început când au venit contracte şi raidere de la artişti internaţionali, primul lucru pe care îl făceam era să trimitem raiderul la Adi şi să se uite aha, au nevoie de asta, de asta, şi în colaborare cu echipa de producţie pe care o avem aici, s-au pus la treabă şi au pregătit tot pentru concerte.

Guido Janssens este belgian şi unul dintre cei mai mari organizatori de concerte din România ultimilor 10 ani. L-a cunoscut pe Adrian Rugină, eroul de la Colectiv, în anul 2006. De atunci a devenit unul dintre cei mai apropiaţi prieteni ai săi.

Guido Janssens, prietenul şi colaboratorul lui Adrian Rugină: Mi-a părut ca un viking, şi asta între noi a rămas puţin o poreclă aşa, vikingul nostru. Şi imaginea de viking chiar nu s-a potrivit foarte bine cu cum era el, un om cu suflet mare, cu ...nu există niciodată o problemă cu Adrian, el rezolva toate problemele, el spunea mereu hai să fim calmi, hai să rezolvăm probleme.

Un rocker adevărat cu un suflet uriaş şi un profesionist desăvârşit, aşa îl descriu toţi cei care l-au cunoscut pe Adrian Rugină.

Guido Janssens În meseria noastră artistică, cu muzica, cu artele în general, sunt nişte oameni. deosebiţi. Rockul pentru Adrian a fost muzica lui de suflet, el a apreciat muzica bună, în general. Dar dacă îl întrebaţi pe Adrian ce trupă preferată are, probabil spune Queens of the Stone Age, Metallica şamd.

Membru al trupelor Nexus şi Bucium, sunetist al grupului Bucovina, director tehnic a zeci de concerte de anvergură, Adrian Rugină iubea mai mult decit orice muzica heavy metal.

Îi plăceau foarte mult Amon Amarth, Dark Tranquility sau Queens of the Stone Age.

Ironia sorţii a făcut ca una dintre melodiile de suflet ale lui Adrian să fie „Hero of the day" - Eroul zilei, piesa celor de la Metallica.

Guido Janssens Adi...a fost un om extraordinar.

Adrian a fost unul dintre cei mai dedicaţi profesionişti alături de care am lucrat, marturiseste Guido.

De altfel, aceasta era o mare calitate de-a sa: să se dedice celor din jur, să nu dezamăgească, să ajute.La fel a procedat şi în timpul tragediei de la Colectiv: a renunţat la el...pentru alţii. S-a intors în flăcări de mai multe ori ca să-i scoată afară pe cei blocaţi în infern. Până când a căzut şi el în capcana incendiară.

A devenit erou şi a fost decorat, post-mortem, cu Ordinul National "Pentru Merit" în grad de Cavaler.

Reporter: Care ar trebui să fie pentru noi, în momentul de faţă, cea mai importantă lecţie pe care ne-o dă un astfel de om?

Guido Janssens :  Că să fim om, că să facem, tot ce facem, cu inimă, cu suflet, şi să nu renunţăm, chiar când...(oftează)...e greu. E greu, nu ştiu, cel mai frumos omagiu pentru Adi...fii om! Fii om adevărat! Nu te preface!

Adrian Rugină a fost Om cu adevărat. Din nefericire, a devenit un exemplu pentru noi toţi în urma unei tragedii care a curmat zeci de destine şi a distrus şi mutilat viaţa altor câteva sute.

Guido Janssens Eu mi-am propus de data aceasta cu siguranţă, nu vom uita şi vom face ceva. Eu îmi propun că moartea lui nu va fi degeaba.

Pentru noi toţi, Adrian nu va rămâne un simplu erou. El este unul dintre cei care ne-au învăţat că schimbarea vine doar dacă nu renunţăm să luptăm pentru principiile în care credem. În anul 2014, pe pagina sa de Facebook, Adrian le lansase deja românilor un apel la conştiinţa civică.

"Dacă se întâmplă din nou, povestea aia cu plecatul din țară nu e, la modul realist, o opțiune. Cel puțin, nu pe scară largă. Mulți dintre noi vor alege, conștient sau nu, să rămână aici. Să ne obișnuim că trebuie luată atitudine. A impune bunul simț, e mult mai greu. Dar trebuie!".

Nimic nu îi poate aduce înapoi pe cei care şi-au pierdut viaţa în noaptea tragică de la Colectiv.

Pentru familiile şi prietenii eroilor Claudiu Petre şi Adrian Rugină, alinarea nu va veni... niciodată. Însă orice gest de-al nostru în memoria lor, oricât de mic ar părea, pentru familiile îndurerate, ar putea însemna... ENORM.

De exemplu, aşa cum îşi doresc prietenii şi apropiaţii lui Claudiu şi Adrian, cele două străzi care mărginesc fostul club Colectiv ar putea fi, PE MERIT, redenumite: Strada Erou... Claudiu Petre şi Strada Erou... Adrian Rugină.

Pe aceeași temă