DIGICULT. Cine am fost și ce am ajuns?

Data publicării:
29032013-2013-04-15-14h44m34s175

De la politică la fotbal, de la cum se conduc avioanele și până la creșterea producției de rapiță, românul se pricepe la orice. Și are prejudecăți despre aproape orice. Și asta pentru că este mai ușor să judeci decât să înțelegi.

„Prejudecățile care abundă în societate sunt exact dorința de a da o definiție. Părerea că tu vorbești despre tot poporul românesc, că tu ai acea rațiune brici, care reușește să-ți depisteze tarele poporului sau tribului din care faci parte”, explică Dan Popescu, curator Galeria H'art.

Mereu am pendulat între Orient și Occident. Iar metehnele noastre otomane sau fanariote nu au dispărut niciodată cu adevărat. Stau în ADN-ul nostru cultural. Cine-am fost și ce am ajuns?

„E celebrul paragraf din jurnalul lui Carol I care-a ajuns pentru prima dată-n Bucureşti, venit ca noul principe al Ţărilor Române, s-a oprit cu trăsura în faţa a ceea ce era atunci Palatul Regal şi a întrebat a cui e casa asta, iar boierii i-au răspuns „maiestate, e a dumneavoastră". Bun, şi palatul unde e? a întrebat Carol. Şi răspunsul a fost „acesta e palatul". Deci şi atunci eram în urmă”, spune Vlad Mixich, jurnalist. „Nicolae Iorga, în tinereţe, a făcut un tur în tot ce înseamnă România de astăzi, adică inclusiv Transilvania. Drumurile tot proaste erau. Unele case erau minunate, altele stăteau să cadă, praf, mizerie pe stradă, lucrurile se schimbă greu şi puţin în special când e vorba de un popor. Şi oamenii se schimbă greu, d-apăi un popor”, adaugă el.

„Toate secretele sunt la vedere”

Însă vremurile s-au schimbat și toată lumea are astăzi acces la cultură. Trăim în era informației, iar cine vrea să pună mâna pe carte, poate! Fără să-l mai intereseze faptul că face parte dintr-un popor care, de multe ori în istorie, și-a pierdut reperele.

„Repere sunt acum mai multe ca oricând! Uitați-vă la chioșcurile de ziare, unde nu mai există ziare. Ați văzut ce există? Toate cărțile sacre, care înainte erau păzite cu paloșe de foc. Dacă puneai mâna pe ele, îți zbura capul! Acum le ai pe toate: Biblia, Coranul, Zoharul, Cartea Tibetană a Morților, Cartea Egipteană a Morților, toate alchimiile posibile și imposibile, toate secretele sunt la vedere. Mai înțelege cineva ceva?”, spune Dan Popescu.

„Noi ne mirăm că trăim într-o ţară în care, pe lângă căprioare şi vulturi, există şi porci şi gâşte şi raţe, ceea ce e firesc. Problema în România e că în mijlocul curţii nu stă nici căprioara şi copiii nu admiră vulturii, ci se uită către scroafă şi purcei ca la un model demn de urmat”, subliniază Vlad Mixich.

Timpul liber este petrecut la televizor

Cam 90% dintre români își petrec timpul liber, după o zi de muncă, în fața televizorului, spune un studiu realizat de GFK România. Și prea puțini sunt cei care mai citesc cărți.

Și totuși, indiferent de vremuri, cultura română nu s-a predat și nu se predă. Avem valori și vârfuri și facem perfomanță.

„Atunci când, într-o ţară condusă de o breaslă politică incompetentă şi hoaţă, să ai reuşitele culturale pe care le-a avut România în ultimii 10 ani e la fel de mirabil ca şi fenomenul lui Brâncuşi plecat dintr-un sat din Gorj sau al celui mai mare eseist francez, plecat dintr-un sat sibian”, explică Vlad Mixich.

Muncă, talent, ambiţie şi perseverenţă. Sunt doar câteva dintre secretele românilor care nu exportă mobilă sau maşini, ci un produs mai trainic: cultura.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri